Limba
Acasă » Enciclopedie » Enciclopedie găzduire » Termen baza de date

Despre baza de date

Ce este baza de date ?
Baza de date este o colecție sistematică de date.

Ce sunt datele?

În cuvinte simple, datele pot fi date legate de orice obiect luat în considerare.

De exemplu, numele, vârsta, înălțimea, greutatea, etc. sunt câteva date referitoare la dvs.

O imagine, imagine, fișier, pdf, etc pot fi de asemenea considerate date.

Ce este o bază de date?

Bazele de date acceptă stocarea și manipularea datelor. Bazele de date facilitează gestionarea datelor. Să discutăm câteva exemple.

Un director telefonic online ar folosi cu siguranță baza de date pentru a stoca date referitoare la persoane, numere de telefon, alte date de contact etc.

Furnizorul dvs. de servicii de energie electrică utilizează în mod evident o bază de date pentru a gestiona facturarea, problemele legate de client, pentru a gestiona datele privind defectele etc.

Să luăm în considerare și facebook-ul. Trebuie să stocheze, să manipuleze și să prezinte date referitoare la membri, prieteni, activități ale membrilor, mesaje, reclame și multe altele.

Putem oferi un număr nenumărat de exemple pentru utilizarea bazelor de date.

Ce este un sistem de gestionare a bazelor de date (DBMS)?

Sistemul de gestionare a bazelor de date (DBMS) este o colecție de programe care le permite utilizatorilor săi să acceseze baza de date, să manipuleze date, să raporteze / să reprezinte datele.

De asemenea, ajută la controlul accesului la baza de date.

Sistemele de gestionare a bazelor de date nu sunt un concept nou și, ca atare, au fost implementate pentru prima dată în anii '60.

Se spune că magazinul de date integrat (IDS) al lui Charles Bachmen este primul SGBD din istorie.Odată cu tehnologia bazelor de date a evoluat foarte mult, în timp ce utilizarea și funcționalitățile așteptate ale bazelor de date au crescut enorm.

Tipuri de Baze de date

 • Baze de date centralizate - Informațiile (datele) sunt stocate într-o locație centralizată, iar utilizatorii din diferite locații pot accesa aceste date. Acest tip de bază de date conține proceduri de aplicare care ajută utilizatorii să acceseze date remote.
 • Baze de date distribuite - Spre deosebire de bazele de date centralizate, datele nu sunt la un loc și sunt distribuite pe diverse site-uri ale unei organizații. Aceste site-uri sunt conectate între ele cu ajutorul legăturilor de comunicare care le ajută să acceseze ușor datele distribuite.
 • Baze de date personale - Datele sunt colectate și stocate pe computere personale care sunt mici și ușor de gestionat. Datele sunt utilizate în general de același departament al unei organizații și sunt accesate de un grup mic de oameni.
 • Baze de date pentru utilizatorii finali - Utilizatorul final nu este de obicei preocupat de tranzacția sau operațiunile efectuate la diferite niveluri și este interesat doar de produs, care poate fi un software sau o aplicație. Prin urmare, aceasta este o bază de date shared, care este concepută special pentru utilizatorul final. Rezumatul informațiilor întregi este colectat în această bază de date.
 • Baze de date comercială - Acestea sunt versiunile plătite ale bazelor de date uriașe concepute în mod unic pentru utilizatorii care doresc să acceseze informațiile pentru ajutor. Aceste baze de date sunt specifice subiectului și nu poate să mențină un volum de informație atât de mare. Accesul la astfel de baze de date este asigurat prin legături comerciale.
 • Baze de date NoSQL - Acestea sunt utilizate pentru seturi mari de date distribuite. Sunt foarte eficiente în analizarea datelor nestructurate de dimensiuni mari, care pot fi stocate pe mai multe servere virtuale în Cloud.
 • Baze de date operaționale - Informațiile referitoare la operațiunile unei întreprinderi sunt stocate în această bază de date. Linii funcționale precum marketing, relații cu angajații, servicii pentru clienți etc. necesită astfel de baze de date.
 • Baze de date relaționale - Aceste baze de date sunt clasificate într-un set de tabele în care datele se încadrează într-o categorie predefinită. Tabelul este format din rânduri și coloane în care coloana are o intrare pentru date pentru o anumită categorie, iar rândurile conțin instanțele pentru acele date definite în funcție de categorie.
 • Baze de date Cloud - O bază de date cloud este o bază de date optimizată sau construită pentru un astfel de mediu virtualizat. Există diverse beneficii ale unei baze de date cloud, dintre care unele sunt capacitatea de a plăti capacitatea de stocare și lățimea de bandă în funcție de fiecare utilizator și oferă scalabilitate la cerere, împreună cu disponibilitate ridicată.
 • Baze de date orientată pe obiecte - O bază de date orientată pe obiect este o colecție de programare bazată pe obiecte și baze de date relaționale. Există diverse elemente care sunt create folosind limbaje de programare orientate pe obiect, cum ar fi C ++, Java, care pot fi stocate în baze de date relaționale, dar bazele de date orientate pe obiecte sunt potrivite pentru acele elemente.
 • Baze de date grafice - O bază de date orientată spre grafic, sau o bază de date grafică, este un tip de bază de date NoSQL care folosește teoria graficului pentru a stoca, a harta și a relațiilor de interogare. Bazele de date grafice sunt utilizate practic pentru analiza interconectările. De exemplu, companiile ar putea utiliza o bază de date grafic pentru a extrage date despre clienții de pe social media.

Ce este SQL

Limbajul de interogare structurat (SQL) pronunțat ca "S-Q-L" sau uneori ca "See-Quel" este de fapt limbajul standard pentru tratarea bazelor de date relaționale.

Programarea SQL poate fi utilizată eficient pentru a insera, căuta, actualiza, șterge înregistrările bazei de date.
Asta nu înseamnă că SQL nu poate face lucruri dincolo de asta.
De fapt, poate face multe lucruri, inclusiv, dar fără a se limita la, optimizarea și întreținerea bazelor de date.
Bazele de date relaționale precum MySQL Database, Oracle, Ms SQL Server, Sybase, etc. utilizează SQL!

Cum se folosesc sintaxele sql?

Sintaxele SQL utilizate în aceste baze de date sunt aproape similare, cu excepția faptului că unii folosesc puține sintaxe diferite și chiar sintaxe SQL proprii.

Exemplu SQL

SELECT * FROM Members WHERE Age > 30

Ce este NoSQL

NoSQL este o categorie viitoare de sisteme de gestionare a bazelor de date. Principala sa caracteristică este neaderarea la Conceptele de baze de date relaționale. NOSQL înseamnă „Nu numai SQL”.

Conceptul bazelor de date NoSQL a crescut cu giganti de internet precum Google, Facebook, Amazon etc, care se ocupă de volume gigantice de date.

Când utilizați o bază de date relațională pentru volume masive de date, sistemul începe să devină lent în ceea ce privește timpul de răspuns.

Pentru a depăși acest lucru, am putea desigur „să ne extindem” sistemele noastre prin modernizarea hardware-ului nostru existent.

Alternativa la problema de mai sus ar fi să distribuim încărcarea bazei de date pe mai multe gazde pe măsură ce sarcina crește.

Aceasta este cunoscută sub denumirea de „scalare”.

Baza de date NOSQL sunt baze de date non-relaționale care se extind mai bine decât bazele de date relaționale și sunt concepute cu aplicații web în memorie.

Nu folosesc SQL pentru interogarea datelor și nu respectă schemele stricte precum modelele relaționale. Cu NoSQL, caracteristicile ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability) nu sunt garantate întotdeauna.

De ce are sens să înveți SQL după NOSQL

Ei bine, bazele de date NOSQL sunt un fel de sisteme extrem de specializate și au utilizarea și limitările lor speciale. NOSQL se potrivește mai mult pentru cei care gestionează volume uriașe de date. Marea majoritate utilizează baze de date relaționale și instrumente asociate.

Bazele de date relaționale au următoarele avantaje față de bazele de date NOSQL;

 • Bazele de date SQL (relaționale) au un model matur de stocare și gestionare a datelor. Acest lucru este crucial pentru utilizatorii de întreprindere.
 • Bazele de date SQL acceptă noțiunea de vizualizări care permit utilizatorilor să vadă numai datele pe care sunt autorizate să le vizualizeze.
 • Bazele de date SQL acceptă sql de proceduri stocate care permit dezvoltatorilor de baze de date să implementeze o parte din logica de afaceri în baza de date.
 • Bazele de date SQL au modele de securitate mai bune în comparație cu bazele de date NoSQL. Lumea nu s-a abătut de la utilizarea bazelor de date relaționale. Crește o cerere pentru profesioniști care se pot ocupa de baze de date relaționale.

Astfel, învățarea bazelor de date și SQL rămâne în continuare importantă.

Motoare de stocare MySQL

Un motor de stocare este un modul software pe care un sistem de gestionare a bazelor de date îl folosește pentru a crea, citi, actualiza date dintr-o bază de date.
Există două tipuri de motoare de stocare în MySQL: tranzacțional și non-tranzacțional. Pentru MySQL 5.5 și versiunile ulterioare, motorul de stocare implicit este InnoDB.
Motorul implicit de stocare pentru MySQL înainte de versiunea 5.5 a fost MyISAM. Alegerea motorului de stocare adecvat este o decizie strategică importantă, care va afecta dezvoltarea in viitor.InnoDB este cel mai utilizat motor de stocare cu suport pentru tranzacții. Este un motor de stocare compatibil ACID.
Acceptă blocarea la nivel de rând, recuperarea blocărilor și controlul simultan al mai multor versiuni. Este singurul motor care asigură o restricție de integritate referențială a cheilor străine. Oracle recomandă utilizarea InnoDB pentru tabele, cu excepția cazurilor de utilizare specializată.

MyISAM este motorul original de stocare. Este un motor de stocare rapidă. Nu suportă tranzacțiile. MyISAM oferă blocare la nivel de masă. Este utilizat mai ales în depozitare web și date.

Rezumat

DBMS reprezintă sistemul de gestionare a bazelor de date.
Cel mai utilizat DBMS este modelul relațional care salvează datele în formate de tabel. Utilizează SQL ca limbaj de interogare standard.
Limbajul SQL este folosit pentru interogarea Sql a unei baze de date.
Abordarea bazei de date are multe avantaje atunci când vine vorba de stocarea datelor în comparație cu sistemele tradiționale bazate pe fișiere flat.