Acasă » Domenii internet

Domenii internet

Ce trebuie să știi despre domenii?

 • Pentru ca un site web să fie accesibil public ai nevoie de un nume de domeniu.
 • Oricine poate înregistra un domeniu cu condiția ca acesta să fie disponibil și să respecte regulile de înregistare ale domeniului respectiv (există unele excepții, cum ar fi .eu sau .us, unde este necesar ca adresa deținătorului să fie în zona respectivă).
 • Domeniile se înregistrează pe principiul "primul venit, primul servit". Prin urmare, e o idee bună să înregistrezi cât mai repede domeniul tău.
 • Poți să înregistrezi un nume de domeniu chiar dacă nu publici un site web. Astfel, te asiguri că nu va înregistra altcineva domeniul înaintea ta.
 • Mulți verifică în mod greșit dacă un domeniu este disponibil introducând acel domeniu în browser pentru a verifica dacă se încarcă un site web. Modalitatea corectă este să folosești formularul de înregistrare domenii.
 • Poți să ai emailul funcțional la căsuțe gen nume@domeniu.ro, chiar dacă nu publici un site pe acel domeniu.
 • Un furnizor onest de domenii înregistrează domeniul pe numele tău, îți oferă liberatea să schimbi furnizorul fără costuri arbitrare și nu condiționează înregistrarea sau modificarea unui domeniu de alte servicii.
 • Denumiri folosite pentru un domeniu: nume de domeniu, domeniu internet, domeniu web, domain name. Toate înseamnă același lucru.

Numele de domenii internet (sau "domenii web") reprezintă adresa la care vizitatorii pot accesa un site web și o parte din adresa de email la care cineva poate trimite un mesaj de tip email. Rezervarea unui domeniu reprezintă primul pas pentru a avea o prezență online.

Procesul prin care dobândești dreptul de utilizare exclusivă a unui nume de domeniu se numește înregistrare domeniu. Pentru că domeniile se înregistrează pe principiul "primul venit, primul servit" este crucial să înregistrezi numele tău de domeniu cât mai repede posibil. Sufixul unui domeniu (.ro, .com, .eu etc.) este prestabilit de către organizații internaționale care se ocupă de administrarea domeniilor. Tu poți alege dintre sute de sufixe prestabilite și poți alege șirul de litere și cifre care formează partea de început a numelui de domeniu. În forma completă un domeniu arată, de exemplu, astfel: firmamea.ro, serviciulmeu.com, unde .ro și .com sunt sufixe prestabilite (numite și extensii de domeniu sau TLD=Top Level Domain), iar "firmamea" și "serviciulmeu" reprezintă alegerea ta personală.

Cu putine excepții, oricine poate înregistra un nume de domeniu internet. Vezi lista de extensii de mai jos pentru a verifica informații tehnice despre domenii și regulile de înregistrare.

Extensii populare de domenii

Există peste 500 de milioane de domenii înregistrate la nivel global, dintre acestea, unele extensii sunt foarte populare:

 • .ro - cea mai populară extensie în România. La sfârșitul lunii februarie 2021 existau 641,657 domenii .ro înregistrate.
 • .com - reprezintă peste 40% din toate domeniile înregistrate la nivel mondial. La sfârșitul lui 2020 existau peste 150 de milioane de domenii .com înregistrate.
 • Următoarele pe lista popularității sunt: .net, .org, .edu și .gov
 • .eu - este o extensie pe care o recomandăm dacă vă adresați clienților din Uniunea Europeană. La sfârșitul lunii februarie 2021 erau peste 3,6 milioane de domenii .eu înregistrate.

Pe lângă aceste extensii populare, recomandarea noastră este să analizezi dacă este potrivită pentru tine una dintre noile extensii, cum ar fi .co, .io, .app, .shop etc. Sunt șanse mai mari să găsești un astfel de domeniu liber și este o modalitate creativă de a integra extensia domeniului în numele de brand.

Dacă te-ai decis deja la un nume de domeniu, mergi la înregistrare domenii.

VIDEO: Ce este un nume de domeniu internet / domeniu web?


Listă extensii domenii

Dă click pe o extensie de nume de domeniu de mai jos pentru a afla mai multe informații, incluzând reguli de înregistrare și transfer, lista de prețuri sau pentru a înregistra un nume de domeniu (numit și "domeniu web").

De ce avem nevoie de nume de domenii?

Numele de domeniu este esențial pentru a avea o prezență online. Acesta reprezintă o modalitate ușoară pentru ca vizitatorii să știe unde să găsească site-ul tău și să îți trimită mesaje email.

Fără un nume de domeniu, ar fi necesar ca toată lumea să cunoască adresa IP exactă a calculatorului (server) unde site-ul este găzduit. Dacă ar fi doar unul ar fi bine, dar în cele din urmă toată lumea ar trebui să țină o listă cu numele site-urilor web și adresele IP corespunzătoare pe care doresc să și le amintească doar pentru a le putea urmări pe toate.

Acesta este motivul pentru care numele de domenii sunt atât de utile. Având un nume de domeniu, vizitatorii știu unde să acceseze site-ul tău sau unde să trimită un mesaj email (e necesară adresa completă de email, care include numele de domeniu). Sistemul de nume de domenii se ocupă de conversia numelui domeniului în adresa IP a mașinii pe care este găzduit conținutul. Este similar cu o agendă telefonică ce transformă un nume de domeniu la o adresă IP și astfel se poate încărca site-ul.

Cum îmi pot alege un nume de domeniu?

Alegerea unui nume de domeniu excelent poate fi distractivă, dar și dificilă. Numele ar trebui să fie scurt, ușor de reținut și relevant pentru firma ta sau pentru ceea ce faci. Pentru companii este important să înregistreze un domeniu pentru a-și proteja identitatea online, marca comercială sau un brand din cadrul organizației.

Pentru a te ajuta să alegi mai ușor un nume de domeniu relevant pentru activitatea ta am scris articolul 8 pași ca să alegi un nume de domeniu internet.

Dacă ai decis deja ce nume de domeniu vrei să înregistrezi, nu rămâne decât să mergi la Înregistrare domenii

Întrebări frecvente despre domenii web

Ce este un domeniu web?

Un domeniu web sau un nume de domeniu internet este adresa la care vizitatorii pot accesa un site internet. Domeniul este folosit și pentru adresele de email. Astfel, pentru a putea avea adrese de email de genul nume@domeniu.ro este necesar să înregistrezi acel domeniu.ro.

Cine poate înregistra un domeniu?

În general, oricine poate înregistra un nume de domeniu, fie că este persoană fizică sau juridică. Sunt puține excepții de domenii care au anumite restricții la înregistrare. De exemplu, domeniile .eu pot fi înregistrate doar de către persoane din Uniunea Europeană, domeniile .us pot fi înregistrate doar de către persoane rezidente în SUA. Pentru a vedea regulile de înregistrare ale unui domeniu mergi la lista de domenii și dă click pe domeniul despre care vrei să afli mai multe informații.

Un domeniu internet este același lucru cu un site web?

Nu. Pentru ca un site web să funcționeze și să fie accesibil pe internet sunt necesare următoarele elemente: (1) un nume de domeniu pe care îl vor introduce vizitatorii în browser pentru a accesa site-ul, (2) construcția tehnică a site-ului, realizată de obicei de către web designeri și programatori web, (3) conținutul de text, imagini sau chiar video, (4) un serviciu de web hosting care rulează codul site-ului, stochează conținutul site-ului și servește site-ul web când un vizitator îl accesează prin browser. După cum observi, un nume de domeniu este doar primul element al unui site web. De remarcat că poți înregistra un nume de domeniu chiar dacă încă nu ai celelalte elemente ale unui site web, acestea se pot realiza și ulterior. E chiar o idee bună să înregistrezi prima dată domeniul, altfel îl poate înregistra înaintea ta o altă persoană. Și poți folosi emailul @domeniultau.ro, chiar dacă nu ai un site publicat.

Ce am nevoie pentru adrese de email personalizate de forma nume@domeniul-meu.com?

Sunt necesare două lucruri: un nume de domeniu și un serviciu de găzduire email. Pachetele noastre de găzduire site includ serviciul de găzduire email și reprezintă astfel o opțiune accesibilă pentru serviciul de email. Pentru un serviciu premium vezi pachetele noastre de business email hosting sau pentru un serviciu care include facilități de colaborare și comunicare avansate vezi serviciul Google Workspace.

Cum pot verifica dacă un domeniu este dispobibil?

Poți să verifici dacă un domeniu este liber folosind formularul de înregistrare domenii.

Cum pot să cumpăr un nume de domeniu?

Pentru a cumpăra un nume de domeniu internet, primul pas este să verifici dacă este disponibil folosind formularul înregistrare domenii.

De ce este necesar să plătesc reînnoirea domeniului, nu e suficient să îl cumpăr o dată?

Domeniile internet au o taxă periodică, nu poți să cumperi un domeniul plătind o singură dată. Printre motivele pentru care există o taxă periodică sunt costurile de administare și costurile de operare a nameserverelor root. Taxa periodică asigură o modalitate naturală de eliberare a domeniilor care sunt abandonate de către deținătorul anterior.

După ce plătesc un domeniu, acesta devine proprietatea mea?

De fapt, terminologia corectă este că plătești pentru "dreptul de utilizare" al unui nume de domeniu, nu este un drept de proprietate. Mai mult, în situații excepționale un domeniu poate fi refuzat la înregistrare sau chiar anulat uterior. De exemplu, domeniile .ro pot fi respinse la înregistrare dacă sunt "nume de domeniu obscene sau pornografice" sau un domeniu poate fi anulat "dacă RoTLD este informat despre o acțiune ilegală, referitoare la acel nume de domeniu". Acestea sunt situații extrem de rare și cei mai mulți dintre clienți nu vor ajunge în această situație, dar este bine să citești regulile de înregistrare ale unui domeniu pentru a nu avea surprize. Pentru mai multe informații despre acest exemplu vezi regulile de înregistrare pentru domenii .ro.

Cum îmi dau seama dacă un furnizor de înregistrare domenii este onest?

Un furnizor onest de nume de domenii înregistrează domeniul pe numele tău, nu îți îngrădește libertatea de a muta acel domeniu la un alt furnizor și nu percepe pentru mutare costuri suplimentare stabilite arbitrar. Pot exista costuri stabilite de organizația care administrează extensia la nivel înalt și care trebuie plătite indiferent de furnizor. Aceste costuri vin, de obicei, împreună cu prelungirea perioadei de înregistrare a domeniului odată cu transferul. Vezi în lista de extensii dacă există costuri de transfer. Un furnizor onest nu condiționează înregistrarea, modificarea sau mutarea domeniului tău de alte servicii sau costuri.

Găsești mai multe informatii despre numele de domenii internet pe pagina Wikipedia.