Acasă » Domenii » Domenii .ro

Domenii .ro

Despre domenii .ro

Domeniul .ro este extensia oficială a domeniilor din România. Primul domeniu .ro a fost înregistrat în 2003, ajungând astăzi, evident, cel mai popular la noi în țară.

Oricine alege extensia .ro sugerează faptul că se adresează unui public din România și este potrivită atât pentru companii sau persoane publice, cât și pentru bloguri.

Brandurile internaționale pot alege .ro pentru a face o diferență între informațiile adresate clienților români și cele adresate celorlalți.

Inițial, domeniul .ro era înregistrat pe o perioadă nedeterminată, dar în 2018 a fost schimbată politica, trecându-se la înregistrare anuală și fiind nevoie de reînnoire.

Sunt incluse și recunoscute oficial și următoarele extensii de nume de domenii: .com.ro, .nt.ro, .org.ro, .nom.ro, .info.ro, .rec.ro, .arts.ro, .store.ro, .www.ro, .firm.ro, .tm.ro. Evident, este de preferat să înregistrezi un domeniu cu extensia scurtă .ro pentru că este mai ușor de comunicat și mai usor de reținut.

Printre domeniile .ro cunoscute se numără: google.ro, emag.ro, olx.ro și dexonline.ro.

Inregistrare si reinnoire domenii .ro
Inregistrare si reinnoire domenii .ro

Registru: RoTLD
Restricții la înregistrare:

nu există, poate să înregistreze oricine
Alte detalii despre domeniile .ro:

Pentru modificarea deținătorului unui domeniu .ro este nevoie de transferul dreptului de folosință. Mai multe detalii la support@hosterion.ro. IMPORTANT! Prin transferul dreptului de folosință perioada de valabilitate a domeniului nu se transferă (se resetează).Caracteristici domenii .ro:

Anul apariției .ro:
1993

Reguli de înregistrare .ro:
Regulile de înregistrare pentru domeniile internet sunt stabilite de autoritatea care gestionează fiecare tip de domeniu în parte. Înregistrarea și utilizarea unui nume de domeniu internet se face obligatoriu cu respectarea acestor reguli.
Reguli .ro

IDN (suportă caractere internaționale):
da

Număr de ani pe care se poate înregistra:
între 1 și 10 ani

Perioada de grație la reinnoire:
înainte de data expirării

Transfer:
da, dar nu se prelungește

Perioada de grație la ștergere:
90 zile în așteptare
Referințe DNS:

Număr de caractere:
între 3 și 63 alfanumerice

WHOIS privacy protection:
doar la persoanele fizice

Număr nameservere:
între 2 și 12

Întrebări frecvente despre domenii .ro

În ce situații este recomandat un domeniu .ro?

Este recomandat să folosești un domeniu .ro dacă site-ul tău se adresează publicului din România sau publicului vorbitor de limba română, utilizarea unui domeniu .ro fiind un indiciu în acest sens. Însă nu există reguli care permit sau interzic utilizarea unui domeniu .ro pe baza conținutului sau publicului țintă al unui site web.

Cum transfer un domeniu .ro?

Există două tipuri de transfer pentru domenii .ro:
Transfer domeniu .ro de la alt registrar la Hosterion: folosește această opțiune dacă domeniul este deja înregistrat și vrei să faci pe viitor reînnoirea domeniului la Hosterion. Acest tip de transfer este gratuit. Urmează pașii din articolul Transfer domeniu .ro de la alt registrar la Hosterion.
Transfer drept de folosință domeniu .ro pe o altă persoană: se aplică dacă dorești să schimbi persoana fizică sau juridică ce are dreptul legal de utilizare a unui domeniu .ro. Contactează-ne pentru mai multe informații.

Cum pot să văd cine este deținătorul drepturilor de utilizare ale unui domeniu .ro?

Aceste informații se pot verifica în formularul: https://www.rotld.ro/whois/. Dacă deținătorul este o persoană juridică, sunt disponibile public toate datele de contact. Dacă deținătorul este o persoană fizică, datele acesteia sunt protejate și nu sunt afișate public.

Cum pot să văd când expiră un domeniu .ro?

Această informație este publică și poate fi verificată de către oricine online. Vezi articolul Cum verifici când expiră un domeniu .ro?.

Cum pot contacta deținătorul unui domeniu .ro?

Dacă există un site publicat pe domeniul respectiv, verifică informațiile din pagina "Contact" sau paginile similare ale acelui site. Poți, de asemenea, să verifici datele din formularul https://www.rotld.ro/whois/. Vei găsi o adresă de email dacă site-ul este înregistrat de o persoană juridică, dar dacă în secțiunea "Date Deținător (Registrant)" apare "Tip Persoana: Persoană Fizică" nu vei găsi publicată o adresă de email. Dacă domeniul este înregistrat prin Hosterion (vezi acest lucru dacă în informațiile afișate de formularul WHOIS de mai sus apare "Registrar: Hosterion SRL"), atunci ne poți contacta pe noi și vom trimite mesajul tău deținătorului acestui domeniu. Este decizia deținătorului dacă răspunde la mesaj. Noi nu putem să divulgăm date despre deținătorul unui domeniu.

Am uitat să reînnoiesc un domeniu .ro, asta înseamnă că l-am pierdut?

După expirare, un domeniu .ro intră în starea "Pending Delete". În această stare domeniul nu funcționează, dar nici nu poate fi înregistrat de către o altă persoană. Doar deținătorul domeniului poate să prelungească domeniul cu o perioadă de înregistrare între 1 și 10 ani. Domeniul rămâne în starea "Pending Delete" timp de 90 de zile, iar după această perioadă va fi disponibil să fie înregistrat de către oricine, pe principiul "primul venit, primul servit".

Se poate înregistra un domeniu .ro pe viață?

În trecut domeniile .ro se puteau înregistra cu o taxă unică pe perioadă nedeterminată. ROTLD, autoritatea care administrează domeniile .ro a introdus taxa anuală la 1 martie 2018. Un domeniu .ro se poate acum înregistra pe o perioadă între 1 și 10 ani.

Cele mai populare extensii de domenii la Hosterion sunt: .ro, .com, .eu, .net, .org și .uk.

Prețuri domenii .ro

Înregistrare domeniu .ro9 € / an
Transfer domeniu .rogratuit
Reînnoire domeniu .ro9 € / an

Pentru prețurile la alte nume de domenii vezi lista completă de prețuri domenii.

Clienții din România plătesc în lei la cursul BNR + 2%. La prețurile afișate se adaugă TVA conform prevederilor fiscale.

Înregistrare domeniu .ro

Verifică disponibilitatea unui domeniu .ro și înregistrează-l completând formularul de mai jos:


Dacă vrei să înregistrezi un alt tip de domeniu decât .ro, mergi la formularul de înregistrare domeniu.

Ce trebuie să știi despre înregistrarea domeniilor .ro

  • Înregistrarea domeniului .ro se face pe numele tău, ca orice domeniu oferit de Hosterion.
  • Ai drepturi totale asupra domeniilor înregistrate prin Hosterion: poți folosi domeniul cum alegi tu și îl poți transfera oricând la alt furnizor dacă dorești. Nu îți punem bețe în roate și nu te constrângem să rămâi la noi.
  • Orice domeniu include, fără costuri suplimentare, serviciul premium de hosting DNS.
  • Dacă ai înregistrat la noi un domeniu .ro, vei primi o notificare pe email cu 60 de zile înainte de expirarea domeniului.
  • Factura proforma pentru reînnoirea domeniilor se emite și se trimite automat pe email cu 14 zile înainte de expirarea domeniului. Pentru a te asigura că domeniul este funcțional îți recomandăm să plătești factura din timp, având în vedere că transferul bancar și procesarea plății de către noi poate lua 1-2 zile lucrătoare. Plata facturii este opțională: dacă nu mai ai nevoie de domeniu, nu ai nicio obligație să o plătești.
  • Îți recomandăm să alegi și un pachet de web hosting de la noi, dar e total opțional.

« Domenii .rip Domenii .rocks »