Vrei să înregistrezi un domeniu .ro?

Mergi la înregistrare .ro și poți înregistra domeniul pe o perioadă între 1 si 10 ani. Sau citește mai multe despre domenii .ro. Poți vedea și lista completă de domenii.

În 11 august 2017 ROTLD a anunțat că va introduce taxa anuală de mentenanță pentru domenii .ro începând cu 1 martie 2018.

Domeniile înregistrate pe perioadă „nedeterminată” vor beneficia de o perioadă de minimum 5 ani (de la data înregistrării domeniului) în care nu se va achita taxă de mentenanță.

Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță, astfel:

  • domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.
  • se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.

Întregul comunicat se găsește pe site-ul ROTLD.

Această nouă variantă aduce două îmbunătățiri importante față de varianta prezentată de ROTLD în ianuarie 2017:

  1. Domeniile .ro se vor putea înregistra pe 1 an
  2. Diferență de preț mai mare între prețul en-detail practicat de ROTLD și prețul en-gross oferit partenerilor

Domeniile .ro se vor putea înregistra pe 1 an

Aceasta cred că e știrea cea mai importantă, având în vedere că ROTLD intenționa în ianuarie 2017 să permită înregistrarea pe minimum 5 ani. O măsură absolut unică în industria domeniilor internet.

Nu reiese foarte clar din anunț, dar am contactat ROTLD și ni s-a comunicat că:

Pentru inregistrarile noi (dupa 01.03.2017) nu vor fi cei 5 ani. Insa se pot inregistra pentru o perioada de la 1 la 10 ani (se va inmulti pretul cu perioada dorita).

Reprezentant ROTLD

Înregistrarea pe 1 an va face domeniile .ro mai accesibile, comparativ cu minimum 5 ani. Deduc că scrisoarea noastră deschisă din ianuarie a avut cel puțin acest efect pozitiv.

Reducere mai mare acordată partenerilor

ROTLD se află într-o poziție de concurență neloială prin faptul că este autoritatea care reglementează domeniile .ro și în același timp vinde domenii .ro direct, dar și prin parteneri, registrari acreditați (sau reselleri), cum este și Hosterion.

În varianta din ianuarie 2017, ROTLD oferea un discount de 23% partenerilor față de prețul de vânzare directă, pe site-ul rotld.ro (6 €, față de 7,8€ preț direct), iar în noua variantă ROTLD oferă o reducere de 50% partenerilor (6€ preț en-gross, față de 12€ preț en-detail). ROTLD se află în continuare într-o poziție privilegiată, dar această diferență mai mare favorizează partenerii și sunt sigur că va favoriza și clienții, deoarece piața liberă va duce prețul en-detail practicat de parteneri destul de aproape de prețul de achiziție. Dovada este tocmai adaosul mic practicat acum de partenerii ROTLD la înregistrarea domeniilor pe 1 an: prețul de achiziție en-gros este de 10$, iar prețul practicat pe piață este de 10€. Astăzi raportul EUR/USD este aproximativ 1,17, dar acest adaos mic s-a menținut și în momentele în care raportul EUR/USD era în jurul a 1,05. Și chiar dacă astăzi avem un raport EUR/USD mai mare, partenerii cumpără domenii în pachete de cel puțin 500 de domenii și multe pachete au fost achiziționate la un curs USD mai mare.

Informații publice insuficiente pentru a determina data expirării

În acest moment nu se poate știi exact data expirării unui domeniu .ro doar pe baza informațiilor publice, din WHOIS. Iată cum arată datele din WHOIS:

Avem data înregistrării, dar nu este afișată data ultimului transfer de proprietar sau dacă domeniul este înregistrat pe un an sau pe „perioadă nedeterminată”.

Folosind algoritmul furnizat de ROTLD, se poate calcula data expirării pe baza datei de înregistrare doar dacă se știe că (1) domeniul este înregistrat pe perioadă nedeterminată și (2) se știe că nu s-a făcut nici un transfer de proprietar.

Am contactat ROTLD și am întrebat dacă se vor adăuga aceaste două informații în WHOIS (data ultimului transfer de proprietar și dacă domeniul este cu plată anuală).

Iar răspunsul a fost unul pozitiv:

Informatia cu privire la expirarea unui domeniu va fi afisata in whois pana cel tarziu la sfarsitul acestui an. Intre timp, roTLD o sa va puna la dispozitie un TOOL prin care puteti verifica data de expirare in cel mai scurt timp.

Reprezentant ROTLD

Concluzie

Necesitatea introducerii unui tarif anual de mentenanță pentru domeniile .ro este de necontestat. Există costuri recurente cu personalul ROTLD, cu sistemul de înregistrare, cu mentenanța serverelor de DNS și e necesar un buget și pentru implementarea de noi facilități. Nu sunt toate problemele posibile rezolvate, dar sunt de menționat îmbunătățirile semnificative din această nouă variantă: domeniile .ro se vor putea înregistra pe 1 an (în loc de minimum 5 ani în varianta din ianuarie), discount mai mare oferit partenerilor, expirarea graduală, pe parcursul a 6 luni, a celor peste 900 000 de domenii .ro deja înregistrate (în loc de expirarea tuturor în aceeași zi).