Cum verifici când expiră un domeniu .ro?

Vrei să înregistrezi un domeniu .ro?

Mergi la înregistrare .ro și poți înregistra domeniul pe o perioadă între 1 si 10 ani. Sau citește mai multe despre domenii .ro. Poți vedea și lista completă de domenii.

ROTLD anunța în august 2017 că va introduce o taxă anuală de mentenanță pentru domenii .ro începând cu 1 martie 2018.

Pe scurt, toate domeniile înregistrate pe „perioadă nedeterminată” înainte de de 1 martie 2013 vor expira în 2018 și trebuie plătită o taxă anuală de mentenanță pentru ca domeniul .ro să continue să funcționeze.

Domeniile înregistrate pe „perioadă nedeterminată” după 1 marite 2013 vor expira la împlinirea a 5 ani de la data înregistrării.

Evident, puținele domenii .ro înregistrate de la bun început cu taxă anuală vor continuă să aibă același regim de plată.

Verifică online când expiră un domeniu .ro

Nu este chiar banal să stabilești exact ziua când un domeniu .ro va expira pentru că dată exactă se stabilește după un algoritm care depinde de luna în care domeniul a fost înregistrat și pentru că mai sunt și alți factori, cum ar fi dacă domeniul și-a schimbat sau nu deținătorul la un moment dat.

Din acest motiv ROTLD a lansat o nouă unealtă pentru a afla exact data expirării unui domeniu .ro: https://forms.rotld.ro/simexpdate/?lang=ro

Ce se întămplă după ce expiră un domeniu .ro?

După expirarea unui domeniu .ro acesta nu va mai funcționa, primind starea „pendingDelete” la ROTLD. Iar la 90 de zile de la data expirării domeniului acesta va fi șters din baza de date a ROTLD și va fi din nou disponibil pentru înregistrare. În acel moment oricine va putea înregistra domeniul șters, pe principiul „primul venit primul servit”.

Domeniile .ro vor putea fi reînnoite la ROTLD sau la un preț mai mic prin partenerii ROTLD, cum este si Hosterion.

Pagina anterioară

Domeniu internet .global – extensia săptămânii

Pagina următoare

Domeniu internet .xyz– extensia săptămânii

 1. Marius

  Intrebarea mea este daca pot reinoi un domeniu inainte de martie 2018… Posibil sa nu fiu in tara atunci si pierd domeniul 🙂

 2. Salut, Marius,

  Din cate știu, taxa anuală a domeniilor nu se va putea plăti mai repede de 1 martie 2018.
  Insă există trei luni perioadă de „rezervă” in care nu va fi suspendat niciun domeniu: 1 martie 2018 – 1 iunie 2018.

  Deci ar fi timp suficient pentru a plăti factura.

  Plus că poți plăti factura din contul tău de client online cu cardul din orice colț al lumii. 🙂

  – Adrian Andreiaș,
  Hosterion

 3. Eugen

  Oricum la faza ca a introdus acceasta taxa . Nu este bine… Eu am cumparat domeniul pe viata in 2011 si acuma sa stau sa bag iar bani anual pt mentenanta lor.. Legile in Romania sunt facute pt astia care. E conduc. Rusine ROTLD

 4. Danie

  Eugen,
  Este foarte bine ca au introdus aceasta taxa , sunt multe persoane care au achizitionat domenii ca tine si nu mai au acces sa le foloseasca sau chiar nu ii mai intereseaza si asa ne da noua celor care avem nevoie sa le folosim sansa de a le pune la treaba.
  Felicitari RoTLD !

 5. Bogdan

  Buna seara,
  Am doua intrebari:
  1. Ce demersuri sunt necesare pentru a plati taxa anuala pentru un domeniu .ro prin Hosterion?
  2. Ce se intampla cu domeniile care apartin unor firme desfiintate, dar care totusi sunt folosite de proprietari persoane fizice? Se va putea plati taxa anuala de actualii utilizatori, chiar daca firma respectiva nu mai exista? Exista ceva reglementari in acest sens?

 6. Buna ziua, Bogdan,

  1. Daca domeniul .ro a fost inregistrat la noi sau este deja transferat la noi, se va emite automat factura de reinnoire pe 1 an.

  Daca domeniul nu este la noi, atunci se poate transfera cu o simpla cheie obtinuta din panoul ROTLD. Aici detalii:
  https://hosterion.ro/client/knowledgebase/107/Transfer-domeniu-ro-de-la-alt-registrar-la-Hosterion.html

  2. Revenim cu un raspuns pentru punctul 2.

  Adrian Andreias,
  Hosterion

 7. Buna ziua, Bogdan,

  Referitor la punctul 2 al comentariului tau (domeniile care apartin unor firme desfiintate): chiar daca societatea comerciala care detine dreptul de folosinta al unui domeniu .ro este radiata, se poate face transferul dreptului de folosinta catre o persoana fizica, urmand procedura ROTLD. Dupa transferul dreptului de folosinta, domeniul .ro va putea fi reinnoit.
  Te rugam sa ne contactezi printr-un tichet la adresa support@hosterion.ro pentru a-ti oferi mai multe detalii.

 8. Bogdan, copiez aici un raspuns a celor de la ROTLD:

  Solicitantul domeniului ne specifica numele de domenii si firma radiata, urmand ca mai apoi sa primeasca proceduri speciale de solutionare pentru fiecare domeniu in parte.
  Situatiile sunt multiple: firma radiata, firma lichidata, firma ce a fost absorbita prin fuziune, firma achizitionata de catre alta, etc. In functie de cazuri, exista solutionari diferite.
  Pentru astfel de solicitari si domenii se comunica proceduri speciale doar la solicitarea clientului, intrucat nu exista o procedura generala cum este aceea de Transfer Drept de Folosinta.

  Adrian Andreiaș,
  Hosterion

 9. kasza

  Care este costul transfer și hostare anuală a unui domeniu .ro (inactiv momentan) de pe un alt server, pe ”hosterion”, și care este taxa anuală de mentenanță a domeniului, aici sau pe ”rotld”?

 10. Buna Kasza,

  Transferul unui domeniu .ro de la actualul registrar la Hosterion este gratuit iar costul de reinnoire este 7 euro+TVA.
  Pachetele noastre de gazduire le poti gasi pe hosterion.ro.

 11. Daniel

  Buna ziua
  Am o nelamurire din comunicatul rotld, si anume: taxa de mentenata de la 01-martie primeste o perioada de gratie de 3 luni, pana la 01-iunie. Acum, un domeniu pt care nu se plateste taxa de mentenata primeste statusul de „pendingDelete” si va fi peste 90 de zile. Aceasta procedura este diferita de perioda 01.03-01.06 sau se suprapune cu perioda de gratie? altfel spus: un domeniu care in tool-ul rotld apre ca expira pe 01.06.2018 cand va putea fi cumparat (pe 01.06 sau 01.09)?

 12. Buna ziua,

  Puteti verifica data expirarii pentru un domeniu pe https://www.rotld.ro/whois/
  Dupa data expirarii domeniul va avea statusul „pendingDelete” și va fi șters automat peste 90 de zile. În această perioadă domeniul respectiv este nefuncțional, singura operație permisă fiind cea de reînnoire.

 13. Relu

  In cazul in care un domeniu se afla in starea de „Pending delete” se poate face o cerere de cumparare in avans (eventual cu plata taxei) astfel ca la momentul stergerii (evident daca nu a fost facuta reinnoirea de catre proprietar) sa devin automat proprietar? (un fel de drept de preemtiune). Multumesc

 14. Salut, Relu,

  Nu avem in acest moment un astfel de sistem de „back order”.

  Pot sa iti spun in schimb ca daca esti deja clientul nostru (ai alte servicii active) si plasezi o comanda de domeniu .ro pe care o platesti cu cardul, atunci domeniul .ro este rezervat automat pe loc.

  Cu respect,
  Adrian Andreias – Hosterion

 15. Alexandru

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare legat de un domeniu .ro care a intrat in pending delete.
  Imediat ce a intrat in pending delete el a fost cumparat imediat. Nu trebuia sa treaca cele 90 zile cum scrie in regulament si dupa aceea sa fie cumparat ?

 16. Când un domeniu este în starea PendingDelete deținătorul poate plăti pentru prelungirea lui în orice moment. Faza de PendingDelete este tocmai pentru ca proprietarul să nu îl piardă (în caz ca a uitat, este plecat etc. etc.).

 17. Dana

  Buna seara! In cazul in care am un domeniu pe care l-am platit iar acum mi-a expirat perioada, si am intrat in pending delete iar eu nu am acces pentru a-l reactiva, persoana care se ocupa nu mai este de gasit, cum pot face pentru a-l putea reactiva exista vreo solutie?

 18. Adrian

  Un domeniu care urmeaza sa expire la 30 sept 2018 il pot transfera acum la hosterion si sa il innoiesc undeva pe parcursul lunii septembrie ? Sau mutarea si reinnorea se fac automat intr-un singur pas onligatoriu ?

 19. Buna Adrian,

  Transferul unui domeniu .ro se face gratuit si domeniul se transfera la Hosterion instant, nefiind modificata data expirarii domeniului. Reinnoirea o poti face oricand pana in 30 septembrie. Pentru orice alte intrebari te rog sa ne contactezi.

 20. David

  Salut Adrian,

  Poți, te rog, să clarifici răspunsul dat lui Relu? Dacă devin clientul vostru și cumpăr un domeniu cu cardul (care e în PendingDelete) cînd acesta devine activ voi îl cumpărați automat?

  Mersi,

  David

 21. Salut, David,

  Nu avem această posibilitate de back-order.
  Dacă domeniul nu este în PendingDelete nici nu se poate comanda.

  Pentru clienții noștri existenți (adică au alte produse active la noi), după plasarea comenzii și după plata online cu cardul domeniile .ro se rezervă automat si pe loc. Evident, dacă plata se face cu ordin de plată dureză transferul banilor, iar înregistarea plăților în bancă se face manual în orele de birou (Luni-Viner, 09:00 – 17:30).

  Pentru clienții care sunt la prima comandă la noi, înregistrarea se face manual. Deși colegii noștri de la suport tehnic lucrează non-stop și înregistreaza și ei domenii manual, poate apărea o întarziere de câteva ore la înregistrarea domeniului.

  O zi faină!
  Adrian Andreiaș – Hosterion

 22. Bogdan.m

  Salut, am mail-ul pe un domeniu aflat in pending delete si nu imi mai intra mail-urile, cum pot rezolva DNS-urile sa intre din nou mail-uri, mentionez ca nu e domeniul meu si inca nu stiu daca persoana care il are il va prelungi dupa pending delete. Multumesc.

 23. Bogdan, nu se pot rezolva DNS-urile daca domeniul e in PendingDelete. Singura varianta ca sa intre mailul pe un domeniu este sa aiba Status: OK la ROTLD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *