Lună: mai 2019

VPS- unmanaged sau managed?

Când e vorba despre găzduirea website-ului tău o să primești zeci de sfaturi despre ce serviciu să alegi.

Pe lângă discuțiile despre preț, locație și afinități, o să trebuiască să te decizi dacă alegi shared hosting sau VPS.

Astăzi o să discutăm puțin despre VPS, mai precis despre managed versus unmanaged.

De ce VPS? Când renunți la Shared Hosting?

Am spus-o în multe alte articole dar probabil știi deja asta – pe un VPS ( un fel de calculator virtual) ai propriile tale resurse de putere izolate de alți proprietari de website-uri.

Asta în timp ce la găzduirea web shared resursele serverului sunt împărțite între toate website-urile găzduite pe el.

Nu mă înțelege greșit. Nu e nimic rău cu shared hosting.

Ba din contră, dacă ai un website sau blog cu puțini vizitatori, atunci găzduirea shared este optimă pentru tine. Trebuie doar să alegi o firmă de încredere care să aibă suport disponibil oricând.

Totuși, există situații când un VPS este obligatoriu.

De exemplu când vrei să deschizi un magazin online sau când numărul de vizite pe website-ul tău a crescut mult prea mult ca să mai fie ok de găzduit pe un serviciu shared hosting. Asta până la urmă este un motiv de bucurie, toată lumea vrea trafic în creștere.

VPS ieftin sau shared hosting de calitate?

Ok, am stabilit că VPS este un serviciu ce oferă mai multe resurse decât un shared hosting.

Dacă alegi un VPS super ieftin cu 512Mb sau 1Gb de RAM și cu câțiva Gb de stocare, mai bine renunță și alege un serviciu de găzduire shared dar capabil. Pe un astfel de VPS nu o să ai site-uri prea rapide, de fapt maxim un website.

Nu orice VPS e mai rapid ca găzduirea web shared și trebuie să analizezi bine ce oferă fiecare.

 Uite, pachetul Găzduire Web Plus are 2 GB de RAM și 40 de GB spațiu. S-ar putea ca și procesorul să fie mai capabil decât multe VPS-uri foarte ieftine.

Revenind, să spunem că te-ai hotărât să treci la un VPS cu resurse suficiente pentru magazinul tău online sau orice alt website care are nevoie de viteză susținută indiferent de trafic.

O să ajungi la a 2 a dilemă- VPS Managed sau Unmanaged?

Ca să o explic la modul simplu – un VPS unmanaged e un computer virtual gol pe care tu va trebui să înveți să îl administrezi. O să instalezi Linux, servere și o să reînveți să scrii comenzi text. Foarte multe.

Poate, cu noroc, furnizorul îți va pune la dispoziție un panou de control rudimentar dar gratuit.

VPS-ul managed e același computer virtual gol pe care un sysadmin( administrator de sistem) ți-l va configura de la A la Z pentru ca tu să poți să îl utilizezi la fel de simplu cum o făceai la pachetele de găzduire web shared.

Sysadmin-ul se ocupă de partea de update-uri, securitate și îți oferă suport non-stop la orice solicitare tehnică dar nu numai.

Cum alegi între cele două?

Păi e simplu de tot. Ai timp să înveți să folosești un VPS? Pentru că e destul de complicat și îți va consuma destul timp până să pui un simplu blog pe picioare.

Probabil este necesar să citești vreo 2-3 tutoriale numai ca să instalezi Apache și WordPress, și încă vreo 2 tutoriale ca să ai și un certificat SSL la website-ul tău.

Dacă ești doar un proprietar de magazin online sau blogger s-ar putea să te blochezi la primii termeni ca Apache, LEMP, Putty și alții asemănători din jargonul Linux/VPS.

Și descoperi că VPS-ul acela ieftin are nevoie și de un om să îl configureze și să îl administreze, om care din păcate nu e la fel de ieftin.

A doua variantă dacă vrei ieftin – te apuci și înveți administrare VPS.

Dar mai rămân destule probleme. Ce faci dacă ai o breșă de securitate? Ce faci dacă îți dă eroare site-ul? La cine apelezi? Câte tutoriale mai citești?

Ideea este că VPS-ul unmanaged este bun pentru tinerii tehnici și pentru persoanele care vor să își dezvolte abilități pe partea de sysadmin.

Și este perfect pentru blog-uri simple, site-uri de test și nu pentru business-uri online fără angajat pe partea de sysadmin. Simplu.

Dacă te afli în categoria celor ce vor să deschidă sau dețin un business online (și aici includ și proprietarii de bloguri/portal-uri/magazine care au crescut rapid dar și pe cei ce au în plan să lanseze astfel de website-uri) cred că cea mai bună soluție este un VPS Managed.

Costă mai mult decât alte tipuri de găzduire, dar e singura care îți garantează exact ce ai nevoie – un site rapid ce dispune de resurse suficiente și administrare simplă și eficientă. Un website rapid și securizat.

De fapt, o să vezi că este cea mai ieftină soluție pe termen lung.

Un pachet de găzduire VPS Managed te va costa în mod sigur mai puțin decât un pachet VPS Unmanaged plus administratorul care să se ocupe de acest VPS.

La fel, te va costa mai puțin decât te-ar putea costa problemele ce pot apărea atunci când te hotărăști că tu te vei ocupa de un VPS unmanaged.

Poate ești genul care le poți face pe toate și multi-tasking-ul îți iese de obicei, dar 2-3 greșeli majore atunci când lucrezi cu un VPS pot duce (sau chiar au dus) la căderea permanentă sau temporară a website-ului.

Aici mă opresc. Orice ai alege, sunt sigur că ai înțeles perfect care e rolul și beneficiile fiecărui serviciu de găzduire. Ca să fac și un mic rezumat, uite:

Blog mic, website-uri noi – aleg pachet bun de găzduire Shared. Nu merită să alegi VPS ieftin.

Magazin online, site cu trafic mare și multe vizite simultan – aleg un VPS managed sau unmanaged.

Nu sunt tehnic deloc, timpul meu e ocupat cu administrarea website-ului – aleg un VPS managed.

Îmi place să învăț lucruri noi, sunt tehnic și am timp suficient să experimentez – aleg un VPS unmanaged și învăț să lucrez cu el.

Succes.

Diferența dintre managed și unmanaged este tratată pe larg și în articolul Diferența dintre VPS managed și VPS unmanaged

Domeniu internet .download- extensia săptămânii

Unul din cele mai interesante domenii internet pe care le poți folosi pentru website-ul tău este .DOWNLOAD.

Este mai mult decât potrivită pentru proiecte de unde se pot descărca gratuități pe care le pui la dispoziția vizitatorilor site-ului tău.

Cuvântul DOWNLOAD este comun limbii române fiind cunoscut de absolut orice persoană care a descărcat măcar un fișier de pe internet.

Un website ce folosește extensia .DOWNLOAD arată vizitatorului că va găsi ceea ce dorește la un click distanță.

Cărui tip de website i se potrivește domeniul internet .DOWNLOAD?

Website-uri de pe care se pot descărca diferite formulare și tipizate în format digital pe care le pui la dispoziția oricărui vizitator.

Site-uri de unde poți descărca muzică, fișiere video sau jocuri gratuite.

Blog-uri sau website-uri care oferă cărți digitale gratuite sau portal-uri de unde poți descărca fotografii gratuite pentru uz personal.

Orice proiect web care permite utilizatorilor să descarce fișiere de orice fel va fi mult mai popular cu o denumire pe măsură. Și aici, domeniul internet .DOWNLOAD se potrivește la fix. Pe deasupra, nu ești limitat doar la vizitatorii din România cu o astfel de extensie.

Idei nume website-uri

Hai să îți dau câteva exemple de nume pe care le poți folosi împreună cu acest domeniu internet.

Muzica.download, hit.download sau freemusic.download – sunt perfecte pentru orice portal de unde poți descărca muzică gratuită.

Document.download, tipizate.download sau formulare.download – sunt denumiri bune pentru website-urile de unde poți descărca tot felul de documente atât de căutate (formulare pentru ANAF, cereri standard, referate și multe altele).

Book.download, cartibune.download sau freebooks.download – se potrivesc site-urilor care conțin colecții de ebook-uri gratuite pe care le pot citi sau descărca vizitatorii ce le accesează.

Crezi că este extensia potrivită pentru proiectul tău? Atunci nu mai sta pe gânduri și cumpără acum un domeniu internet .DOWNLOAD.

Vrei să înregistrezi un domeniu .download?

Mergi la înregistrare .download pentru a beneficia de prețul promoțional de doar 5€ + TVA. Promoția este valabilă până la 31.05.2019.

Sau citește mai multe despre domenii .download. Poți vedea și lista completă de domenii.

Cele mai bune teme pentru WordPress

După ce ți-ai cumpărat un nume din lista de domenii și un pachet de găzduire pentru website-ul tău, cel mai probabil ai instalat WordPress pe el. Dacă nu ai făcut-o încă mai ai timp să citești ghidul nostru rapid despre instalarea WordPress în câțiva pași.

Acum vine marea întrebare – Ce temă folosești pe website-ul tău? Sunt sigur că ai auzit sau poate ai citit în mediul online tot felul de păreri despre anumite teme WordPress gratuite sau plătite. E inutil să o cauți pe cea mai bună pentru că nu există așa ceva.

Domeniu internet .travel – extensia săptămânii

Vara este momentul potrivit pentru aventuri, concedii și călătorii. Tocmai din acest motiv, majoritatea oamenilor și-au planificat sau urmează să își planifice vacanța din această vară.

Turismul a devenit în ultimii ani o afacere online și tot mai multe persoane utilizează internetul pentru planificarea unei călătorii.

Site-ul oricărei agenții de turism este vital deoarece reprezintă primul element cu care interacționează clientul atunci când dorește să obțină mai multe informații. De asemenea, este foarte important ca numele domeniului să fie unul reprezentativ, pentru a atrage cât mai mulți utilizatori. Cel mai popular domeniu pentru site-urile de turism este domeniul .travel.

Domeniu internet .rent- extensia săptămânii

Ești în căutarea unui nume de domeniu internet care să se potrivească perfect unui business ce oferă servicii de închirieri? Îți propunem o extensie creată exact în acest scop, și anume .RENT.

„Rent” înseamnă ”chirie” în limba română și este un termen englez foarte utilizat în comunicarea serviciilor de închiriere locuințe sau autoturisme.

Desigur, domeniul internet .RENT poate fi folosit și pentru crearea altor website-uri dedicate închirierilor de servicii și produse.

Idei de folosire domeniu internet .RENT

Ai un business de închirieri auto și vrei să te promovezi agresiv în mediul online? Folosește denumire_business.rent ca denumire pentru website-ul tău. Sau, pentru a avea același impact, poți crea variante ca auto.rent, masinidelux.rent, masinaieftina.rent și multe altele.

Dacă business-ul tău este dedicat închirierii spațiilor sau locuințelor, poți să îți faci un website a cărui denumire să reflecte serviciile oferite. Ca exemplu – bucuresti.rent este perfect pentru închirieri în capitală. Alte nume interesante folosind aceeași extensie – locuinte.rent, casedevacanta.rent sau depozite.rent.

Domeniul internet .RENT se potrivește și altor idei de website-uri. Hai să menționăm câteva:

  • Portal dedicat postărilor de anunțuri de închirieri de către utilizatori.
  • Website de prezentare al agențiilor imobiliare
  • Website de prezentare servicii pentru închirieri de utilaje grele. Exemplu – buldozer.rent, camioane.rent ș.a.m.d.
  • Site de închirieri biciclete, portbagaje auto, atv-uri, schiuri sau chiar reclame.

În limbajul autohton, ”rent” este un cuvânt comun al cărui sens este înțeles de majoritatea populației. Poți observa cu ușurință firme care folosesc cu succes acest termen, iar cel mai popular exemplu este ”rent-a-car”.

Vrei să înregistrezi un domeniu .rent?

Mergi la înregistrare .rent pentru a beneficia de prețul promoțional de doar 9€ + TVA. Promoția este valabilă până la 30.05.2019.

Sau citește mai multe despre domenii .rent. Poți vedea și lista completă de domenii.