Actualizat la 10.08.2021.

La finalul acestui articol vei știi beneficiile utilizării unui VPS, când ai nevoie de acesta și cum să faci diferența între un VPS managed și un VPS unmanaged. Pentru a putea face această diferență trebuie mai întâi să stabilim ce este un VPS și care sunt caracteristicile lui.

Ce este un VPS?

Un VPS (Virtual Private Server) este o mașină virtuală creată pe un server fizic cu ajutorul unui software de virtualizare, mașină care are alocate resurse (memorie, procesor, spațiu de stocare) proprii și sistem de operare independent de sistemul de operare care rulează pe serverul fizic.

Ca utilizatori ai unui serviciu de hosting, putem încadra VPS-ul între găzduirea de tip shared și cea pe un server dedicat. VPS-ul oferă în general resurse și performanțe superioare serviciilor de web hosting shared și apropiate de cele ale unui server dedicat la un preț mult mai accesibil.

Spunem „în general”, deoarece pachetele noastre speciale de shared hosting – Linux premium și Magento hosting – oferă performanțe sporite față de un VPS cu resurse puține sau chiar medii.

Un VPS este mai flexibil decât un cont de shared hosting pentru că îți permite să decizi ce software și ce versiuni instalezi, având drepturi depline de administrare. Pe când într-un mediu shared, furnizorul de web hosting este mai rigid deoarece trebuie să se asigure că nu apar conflicte între programele folosite de două site-uri găzduite pe același server fizic.

Așa cum am precizat și mai sus, VPS-ul ca produs singular are aceleași caracteristici, indiferent dacă vorbim despre unul managed sau unul unmanaged. Aceste caracteristici sunt perfomanța sporită, flexibilitate și resursele dedicate. În cele ce urmează vom analiza cele două subiecte ale discuției pentru a vedea mai apoi și diferențele.

VPS unmanaged

În momentul în care decizi să achiziționezi un VPS unmanaged înseamnă că ai cunoștințe destul de avansate în domeniul administrării de sisteme de operare (Linux/Windows) sau o persoană specializată (sysadmin) se ocupă de acestă parte a business-ului tău. Începem cu acestă mențiune întrucât în momentul în care deții un astfel de VPS responsabilitățile tale sunt multiple și necesită anumite abilități.

Înainte de a vedea responsabilitățile clientului care folosește un serviciu de VPS unmanaged, voi enumera responsabilitățile furnizorului:

 • Hardware. Rezolvarea defecțiunilor ce pot apărea la nivel de hardware. De exemplu, înlocuirea unui disc defect
 • Network/Rețea. Rezolvarea posibilelor întreruperi sau imposibilitatea de conectare cu anumite locații. Exemplu:  probleme de interconectare între VPS-ul tău și o altă rețea, cum ar fi un server din altă țară sau locație, trebuie la fel investigate și remediate de către furnizor
 • Panou de control. De obicei VPS-urile vin de la furnizor cu un panou de control din care utilizatorul poate efectua diferite operațiuni ca: reinstalare sistem de operare, modificare parolă de root, setare rDNS, vizualizare grafice de trafic sau consum CPU, etc. Asistență tehnică și probleme legate de panoul de control vor fi, de asemenea, în responsabilitatea furnizorului.
 • Alte situații în care e necesară intervenția furnizorului de hosting, cum ar fi: monitorizare și intervenție pe nodul/serverul principal, imposibilitatea conectării la mașina virtuală.

Aceste servicii oferă un nivel de bază și rămâne, așadar, în sarcina clientului să se ocupe de instalarea unui sistem de operare, controlul și configurarea VPS-ului astfel încât website-ul sau aplicația care va fi hostată acolo să funcționeze. Printe responsabilități se mai numără asigurarea securității, un aspect extrem de important. Backup-ul trebuie asigurat și configurat de către client și, cel mai important, trebuie testat pentru a se asigura că funcționeză. Monitorizarea, depanarea și intervenția pe VPS în caz de incidente sau orice ale operațiuni necesare pentru buna funcționare a VPS-ului vor fi de asemenea în responsabilitatea clientului.

VPS managed

Pentru ca lucrurile să funcționeze bine este nevoie ca cineva să facă managementul VPS-ului. În cazul unui VPS managed, acel „cineva” este furnizorul de hosting. De fapt „acei cineva”, deoarece mai multe persoane se ocupă de administrarea și monitorizarea non-stop a VPS-ului.

Un VPS managed este un serviciu „la cheie”. Iar furnizorul de hosting, prin profesioniștii săi, se asigură că site-ul web, emailul și alte servicii pur și simplu funcționează.

În momentul în care decizi să achiziționezi un VPS managed este bine să verifici în primă fază ce facilități îți oferă firma de hosting, întrucât acestea diferă de la un furnizor la altul. Practic, în cazul unui VPS managed vei avea mai mult timp alocat pentru dezvoltarea aplicației, site-ului sau business-ului tău, pentru că multe dintre responsabilități vor fi preluate de către furnizor.

Vom lua aici un exemplu concret chiar din „curtea” noastră și vom prezenta succint, ce include serviciul de managed VPS oferit de Hosterion:

 • Instalare și actualizări sistem de operare, programe sistem și biblioteci
 • Audit de performanță, implementare optimizări la nivelul serverului și recomandări de optimizare la nivelul site-ului
 • Monitorizare automată a funcționării site-ului. Se face în fiecare minut o cerere HTTP către o pagină relevantă și în cazul în care nu este funcțională sau răspunde prea încet este alertată echipa noastră
 • Configurare backup și testare lunară a acestuia
 • Monitorizare automată a bunei funcționări a serverului (funcționarea serviciilor, starea discurilor, spațiu disponibil pe disc, memorie disponibilă, încărcare server – CPU și operații cu discul etc.)
 • Scanare zilnică anti-malware și anti-virus
 • Asistență tehnică non-stop prin telefon și email. Se asigură asistență pentru configurarea și instalarea site-ului și pentru depanarea problemelor legate de site.
 • Configurare și suport pentru setările DNS ale domeniilor găzduite
 • Configurare firewall detecție și blocare automată atacuri de tip „brute force
 • Configurare reguli mod_security pentru a bloca încercări de penetrare XSS și injecție SQL.

Servere dedicate

Aceeași diferență de servicii cu management (managed) sau fără management (unmanaged) se aplică și în cazul serverelor dedicate. În această situație ai la dispoziție toată puterea fizică a hardware-ului (CPU, mediu de stocare, RAM, port de rețea), fără să fie împărțit cu alți clienți.

Hosterion oferă atât servere dedicate cu management, cât și fără management la un cost mai redus. Vezi oferta de servere dedicate aici: https://hosterion.ro/servere-dedicate

Concluzie

Pentru a înțelege mai bine, putem compara acestă situație cu cea în care achiziționezi un calculator personal. Vei primi de la furnizor echipamentul în sine și, ca utilizator, în funcție de necesități, trebuie să configurezi și să întreții acel PC. Vei instala un sistem de operare, programe, aplicații sau jocuri asupra cărora ai control total și trebuie să le actualizezi, exact ca în cazul unui VPS unmanaged.

În cazul în care nu ai cunoștințele necesare pentru a efectua aceste operațiuni sau nu ai timpul necesar, poți apela, contra cost, la o persoană sau firmă specializată care să facă aceste activități pentru tine, situație pe care o putem compara cu achiziționărea unui VPS managed.

Hosterion oferă cele două tipuri de servicii pe două site-uri diferite:

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru pentru a alege varianta cea mai potrivită pentru tine, contactează-ne și te vom sfătui cu cea mai mare plăcere.