Performanța este unul dintre principalii indicatori urmăriți de proprietarii de site-uri web. Un site mai rapid înseamnă satisfacție pentru vizitatori, mai multe comenzi în magazinele online și poziții mai bune în rezultatele motoarelor de căutare.

Începând de astăzi îți oferim o nouă facilitate pentru a verifica încărcarea serverului pe care e găzduit site-ul tău.

Încărcare server de găzduire web

Principalele lucruri care influențează viteza de încărcare a unui site web:

  • Codul site-ului. Facilitățile implementate într-un site și felul în care a fost optimizat codul pot afecta semnificativ viteza cu care se încarcă o pagină web. De exemplu, cu cât un site WordPress are mai multe plugin-uri instalate și, eventual, neoptimizate pentru performanță, cu atât site-ul se încarcă mai încet.
  • Volumul de date al site-ului. Cu cât baza de date folosită de un site și cu cât fișierele folosite de o pagină web, cum ar fi imaginile, sunt mai mari, cu atât site-ul se încarcă mai încet.
  • Traficul site-ului. Pe măsură ce crește numărul de vizitatori care accesează simultan site-ul, se pot atinge limitele contului de găzduire și performanța are de suferit.
  • Serviciul de găzduire. Un cont de găzduire are alocate anumite cantități de resurse de calcul (procesor, memorie), iar aceste cantități pot să nu fie îndeajuns pentru site-ul tău. În contul tău cPanel, pagina Resource Usage, poți să verifici dacă ai atins limitele pachetului de găzduire. O altă problemă poate fi încărcarea prea mare a serverului de găzduire, adică prea multe conturi de hosting și/sau conturi care consumă prea multe resurse de calcul în raport cu caracteristicile hardware ale serverului. Un furnizor responsabil de hosting se asigură că serverul nu este supraîncărcat. Acum ai în cPanel noua pagină Server load, unde poți să vezi încărcarea serverului.

Cum crești performanța site-ului tău?

Ai la dispoziție două măsuri pe care le poți lua chiar simultan:

  1. Optimizează codul. Echipa ta de dezvoltare web poate optimiza codul pentru performanță.
  2. Alege un serviciu de găzduire mai performant. Poți face un upgrade de la un serviciu obișnuit de găzduire web la un serviciu de găzduire WordPress care include resurse de calcul suplimentare, la un VPS sau la un server dedicat.

Pentru a decide ce măsuri să iei, discută cu echipa de dezvoltare web și cu furnizorul de găzduire web. În unele situații activarea și configurarea corectă a unui cache poate face minuni și este simplu de configurat, dar depinde și de felul în care a fost scris codul site-ului. Nu întotdeauna se poate activa sau poate funcționa corect cache-ul.

Dacă cache-ul nu poate rezolva problema, trebuie să faci o analiză cost-beneficiu pentru (a) optimizarea codului de către echipa de web development sau (b) un upgrade al serviciului de găzduire. Sunt situații în care chiar dacă alegi să plătești mai mult pentru serviciul de găzduire, este mai ieftin decât să plătești programatori pentru servicii de dezvoltare web. Upgrade-ul serviciului de găzduire nu este o soluție universală. În funcție de situația particulară a site-ului tău, de cât de neoptimizat este codul și în funcție de volumul de trafic, este posibil ca nici măcar un server dedicat de ultimă generație și ultra-performant să nu facă față.

Vezi încărcarea serverului în cPanel

La Hosterion, monitorizăm continuu gradul de încărcare al serverelor și luăm măsuri dacă încărcarea se apropie de limite. Obiectivul nostru este să păstrăm încărcarea sub limite și să fim transparenți. Începând de astăzi ai acces în cPanel la detalii despre gradul de utilizare a procesorului și gradul de consum al memoriei. Astfel, poți să faci distincție între un server supra-încărcat sau pachet de găzduire cu resurse insuficiente pentru consumul site-ului tău.

În contul tău cPanel (care e de obicei la adresa domeniultau.ro/cpanel), în secțiunea Metrics găsești noua opțiune Server load.

Vei vedea gradul de încărcare al procesorului serverului și procentul de memorie ocupată.

Noua opțiune Server load din cPanel este acum disponibilă cu următoarele servicii: