Elvsoft va oferi pachete de virtualizare bazate pe Hyper-v si Windows Server 2008 incepand cu data de 31 august 2008.

Hyper-v, cunoscut si ca Windows Server Virtualization, este tehnlogia de virtualizare de la Microsoft lansata la data de 26 iunie 2008. Hyper-v este virtualizare bazata pe hypervisor pentru sistem pe 64 de biti.

Este important de spus ca Hyper-v ofera virtualizare la nivel de masina (hardware virtualization), ca si XEN, pe cand Virtuozzo ofera virtualizare la nivel de sistem de operare.

Hyper-v si XEN permit un control al serverului mult mai bun decat Virtuozzo astfel fiecare VDS beneficiaza de posibilitatea instalarii de module pentru iptables custom, de spatiu swap, sistem de fisiere diferit (ex: ext3, ntfs, raiserfs, zfs) fata de cel instalat pe nod, de siguranta sporita si multe altele.

Hyper-v permite teoretic rularea oricarui sistem de operare. Site-ul Microsoft prezinta urmatoarea lista:

  • Windows Server 2008: Standard si Web Edition
  • Windows Vista (orice editie)
  • SUSE Linux Enterprise Server 10 SP2 si SP1 x86 si x64

In urma unor teste am reusit sa instalam si sa rulam cu succes CentOS pe un VDS (Virtual Dedicated Sever) Hyper-v. Alte sisteme de operare sunt in continuare in teste.

Pachetul cel mai atractiv de VDS cu Hyper-v va contine:

  • 512MB memorie RAM
  • 20GB  spatiu pe disc
  • 200GB trafic lunar

Si va fi oferit in prima faza la un pret promotional de 25 de euro pe luna.

Daca doriti sa fiti inscrisi pe o lista de anuntare pentru cand vor fi disponibile pachete VDS bazate pe Hyper-v si sa primiti o luna gratuita de servicii, trimiteti-ne un mail pe adresa hyper(a) elvsoft.com.

Nota: Pe site-ul Elvsoft si in alte materiale de prezentare vom folosi termenul VDS (Virtual Dedicated Sever) pentru pachetele bazate pe Hyper-v. Termenul VPS (Virtual Private Server) va fi folosit in continuare pentru pachetele ce folosesc Virtuozzo.