Limba
Acasă » Enciclopedie » Enciclopedie găzduire » Termen gazduire Linux

Despre gazduire Linux

Ce este gazduirea pe Linux ?
Gazduirea pe Linux este orice tip de găzduire folosind servere cu sisteme de operare Linux.

Linux este un sistem de operare asemănător Unix, oferit ca o opțiune liberă, open source, fiind cel mai frecvent și utilizat pe scară largă în industria de găzduire web.. Linux este o denumire generală, cele mai cunoscute sisteme de operare care au la bază Linux sunt: CentOS, Ubuntu, Debian și FreeBSD.
Chiar dacă sistemul de operare Windows este cel mai utilizat sistem de operare pentru computere din cauza simplității sale de utilizare, acesta nu este cazul cu gazduirea Windows. Gazduirea pe Windows este foarte complexă în comparație cu gazduirea pe Linux. Deci nu este de mirare că aproximativ 80% din serverele web din lume funcționează cu Linux.

Și cu toții suntem conștienți de preț, care au nevoie de funcții de top la un preț foarte mic. Acesta este motivul pentru care găzduirea pe Linux este preferata față de găzduirea pe Windows.

Ce este găzduirea Linux?

Mai simplu spus, găzduirea pe Linux este orice tip de găzduire folosind servere cu sistem de operare Linux. Linux este un sistem de operare asemănător Unix, oferit ca o opțiune liberă, open source. A fost dezvoltat pentru prima oară în 1991, ca sistem de operare gratuit pentru computere bazate pe Intel x86. De atunci, a devenit unul dintre cele mai populare sisteme de operare open source de pe piață.

Patru avantaje principale ale gazduirii Linux

  • Flexiblitate - Cu un server Linux, puteți face multe lucruri, cum ar fi crearea unui blog, site-ul web, aplicației multimedia, forum sau orice altă entitate online. Linux este livrat cu o licență publică generală sau GNU, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat cu diferite distribuții, cum ar fi CentOS, SUE Linux, Red Hat, Arch și Ubuntu. Acest lucru îl face mult mai flexibil decât alte sisteme de operare.

  • Securitate - Desigur, un avantaj foarte important al unui server Linux, în special pentru găzduirea partajată, este securitatea. Acest sistem de operare s-a dovedit din când în când pentru a fi mai sigur decât orice altă alegere.

  • Siguranță - Deoarece Linux a fost unul dintre primele sisteme de operare create, oferă o fiabilitate mai bună decât Windows. Mulți utilizatori Linux vă vor spune că fiabilitatea nu este chiar o comparație, deoarece Linux este mult mai bun.

  • Simplitate - Un alt beneficiu uriaș provenit de la gazduirea partajată Linux este simplitatea. În cele mai multe cazuri, este mai ușor și mai ușor de utilizat decât găzduirea Windows. Deoarece Linux poate utiliza MySQL, Perl și PHP, a devenit cunoscut ca un sistem foarte ușor de utilizat.

Gazduirea pe Linux poate face minuni pentru dumneavoastră, deoarece:

  • acceptă CMS precum Wordpress, Joomla
  • Linux oferă un mediu extrem de sigur
  • este ușor de utilizat software-ul standard de găzduire web, precum cPanel, astfel încât mutarea găzduirii nu se face greu, procesul fiind unul facil
  • optarea pentru Linux ajută la reducerea costurilor pentru găzduire, care la rândul lor transmit economiile clienților
  • pe platformele Linux, modul în care funcționează lucrurile tinde să fie destul de standard de la o găzduire la alta

Panouri de Administrare

Cele mai cunoscute panouri de administrare / control platite sunt cPanel și DirectAdmin, iar cel mai cunoscut panoul de control opensource este Webadmin.

WHM / cPanel - este unul dintre cele mai populare panouri de control bazate pe Linux pentru conturi de găzduire web. Vă permite să gestionați convenabil toate serviciile într-un singur loc. În prezent, cPanel este standardul industriei, iar majoritatea dezvoltatorilor web îl cunosc foarte bine.

Intuitiv și ușor de utilizat, cPanel vă permite să gestionați un cont de găzduire web cu eficiență maximă. Fie că este vorba despre crearea de noi utilizatori FTP și adrese de e-mail sau resurse de monitorizare, crearea de subdomenii și instalarea software-ului.Direct Admin - vă permite să vă administrați site-ul și să ajustați alegerile de găzduire folosind o interfață grafică la fel ca cPanel. Prin urmare, acest lucru vă va permite să gestionați orice cantitate de site-uri, practic și în număr nelimitat. De asemenea, puteți gestiona conturi de e-mail, FTP. etc. toate folosind panoul de control Direct Admin.


Webmin - este o interfață bazată pe web pentru administrarea sistemului. Folosind orice browser web, puteți configura conturi de utilizator, Apache, DNS, partajarea de fișiere și multe altele. Webmin elimină nevoia de a edita manual fișierele de configurare și vă permite să gestionați un sistem de la consolă sau de la distanță.

Găzduire Linux vs. găzduire Windows

Nu este nimic în neregulă cu găzduirea pe Windows, dar Linux este alegerea preferată din mai multe motive. Linux permite utilizarea PHP, Python, CGI și Pearl, care sunt alegeri foarte populare pentru webmasteri. Este, de asemenea, cunoscută ca una dintre cele mai stabile alegeri pentru găzduirea dvs. și oferă mai multe funcții care pot fi utilizate gratuit în comparație cu găzduirea pe Windows.

Cu găzduirea pe Windows, puteți utiliza ASP sau ASP.NET, ce nu sunt disponibile pe Linux, dar ambele aplicații tind să fie ceva mai dificil de utilizat. Majoritatea dezvoltatorilor, webmasterilor și bloggerilor preferă găzduirea Linux decât găzduirea Windows.

Dacă sunteți confuz între Linux și Windows hosting, trebuie să rețineți că nu toate scripturile și limbile populare necesită Linux. De exemplu, WordPress poate fi instalat cu ușurință pe un Windows Server.

Serverele Linux nu acceptă IIS, .NET și ASP. Deci, dacă intenționați să lucrați cu aceste instrumente, este posibil să fiți nevoit să mergeți cu Windows. Windows este adesea considerat a fi o platformă bine rotunjită unde majoritatea aplicațiilor funcționează relativ bine. Totuși, Linux câștigă jocul de prețuri.