Despre FTP

Ce este FTP ?
FTP înseamnă protocol de transfer de fișiere (din engleza File Transfer Protocol). Pe scurt, FTP este utilizat pentru a transfera fișiere între calculatoare.

FTP este, de asemenea, frecvent utilizat ca o modalitate de a transfera fișiere ale paginilor web. FTP permite încărcarea paginilor web create de o persoană in scopul afisarii lor pe Internet. În mod esențial, FTP transferă aceste fișiere ale paginii web de pe calculatorul personal pe serverul computerului, astfel încât alții să le poată accesa. FTP poate fi folosit și pentru a descărca fișiere sau programe de pe Internet pe computer. Când descărcați aceste fișiere, le transferați de pe alte servere prin FTP.

FTP vă poate permite să transferați fișiere pe oricare două computere, atât timp cât ambele au o conexiune la Internet. Puteți partaja foldere care conțin date precum muzică, documente, arhive, poze și multe altele.

Cum funcționează protocolul de transfer de fișiere?

Când fișierele sunt transferate prin FTP, se întâmplă una dintre cele două acțiuni - încărcare sau descărcare fisiere. Încărcarea presupune transferul fișierelor de pe un computer personal pe un server. Descărcarea presupune transferul unui fișier de la un server la un computer personal. FTP utilizează TCP / IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) pentru a vă transfera fișierele. TCP / IP este practic limba pe care o folosește internetul pentru a efectua comenzi.

Dacă doriți să utilizați Protocolul de transfer de fișiere pentru a descărca fișiere, trebuie să aveți în vedere problemele de securitate. Fișierele descărcate de pe Internet pot avea viruși care pot dăuna computerului.

O modalitate de a utiliza FTP este printr-un client FTP. Clienții FTP va ofera un plus de siguranta atunci cand descarcati sau incarcati fisiere prin FTP și va ajuta să evitați malware și viruși. Exista clienti FTP contracost, dar exista in acelasi timp si clienti FTP oferiti gratuit. Utilizarea unui client FTP nu este un pas necesar pentru transferul fisierelor, dar faciliteaza incarcarea si descarcarea fișierelor.

Clienti FTP:

Pe parcursul anilor, programele (clientii FTP) ce utilizează protocolul FTP s-au dezvoltat, ajungând să ofere astăzi funcţii utile şi avansate precum:

 • upload / download multiple fişiere la distanţă
 • setare atribute fişiere şi directoare pe server
 • editare online fişiere
 • gestiune conexiuni multiple
 • FTPS, SFTP
 • comparare structuri de directoare, subdirectoare şi fişiere
 • comparare conţinut fişiere
 • căutare pe server
 • sincronizare la distanţă a tuturor fişierelor aflate în structura unui site

Cateva exemple de clienti FTP:

 • FileZilla - este gratuit si este si cel mai utilizat
 • WinSCP
 • WS_FTP Professional - este contracost
 • Core FTP
 • CuteFTP
 • BulletProof FTP


FTP securizat (FTPS, SFTP)

FTP securizat este un termen larg care se referă la două tehnologii diferite care pot cripta atât informații de autentificare, cât și fișiere de date în tranzit.

FTPS se referă la FTP securizat care folosește SSL sau TLS pentru criptare. FTPS este foarte similar cu FTP și folosește extensii la FTP care adaugă suport pentru protocoalele Transport Layer Security (TLS RFC 4217) și Secure Socket Layer (SSL RFC 2228). Ca și FTP, FTPS folosește două conexiuni - un canal de comandă și un canal de date. Puteți alege sa criptați ambele conexiuni sau numai canalul de date.

SFTP se referă la utilizarea protocolului de rețea Secure Shell sau SSH pentru a schimba date pe un canal securizat. Spre deosebire de FTP și FTPS, protocolul SFTP este doar o specificație de proiect, care poate cauza mici incompatibilități între clientul SFTP și implementările serverului. SFTP folosește o singură conexiune și criptează atât informațiile de autentificare, cât și fișierele de date care sunt transferate.

Protocoalele FTP securizate protejează datele numai în timpul transmiterii acestora. După ce fișierele de date au fost scrise pe un server FTP securizat, datele nu mai sunt protejate decât dacă fișierele au fost criptate înainte de transmitere.

FTP in mod pasiv sau mod activ

FTP poate funcționa într-un mod activ sau pasiv, care determină modul în care este stabilită o conexiune de date. În ambele cazuri, un client creează o conexiune de control TCP la un port de comandă server FTP 21.

Modul FTP activ

Printre cele două moduri, Modul activ este cel mai vechi. A fost modul introdus în primele zile ale calculului, când mainframe-urile erau mai frecvente și atacurile la securitatea informațiilor nu erau la fel de răspândite.

Un utilizator se conectează dintr-un port aleatoriu de pe un client de transfer de fișiere la portul FTP 21 de pe server. Acesta trimite comanda PORT, specificând la ce port din partea clientului trebuie să se conecteze serverul. Acest port va fi utilizat ulterior pentru canalul de date și este diferit de portul utilizat în acest pas pentru canalul de comandă.

Serverul se conectează de la portul 20 la portul client desemnat pentru canalul de date. Odată stabilită conexiunea, transferurile de fișiere sunt efectuate prin aceste porturi client și server.

Modul FTP pasiv

În modul pasiv, clientul inițiază încă o conexiune de canal de comandă la server. Cu toate acestea, în loc să trimită comanda PORT, trimite comanda PASV, care este practic o solicitare pentru conectarea unui port de la server pentru transmisia de date. Când serverul FTP răspunde, indică ce număr de port a deschis pentru transferul de date care urmează.

Clientul se conectează de la un port aleatoriu la portul 21 pe server și emite comanda PASV. Serverul răspunde, indicând portul (aleatoriu) pe care l-a deschis pentru transferul de date.

Clientul se conectează de la un alt port aleatoriu la portul aleator specificat în răspunsul serverului. Odată stabilită conexiunea, transferurile de date se fac prin aceste porturi client și server.

In toate pachetele noastre de gazduire web, gazduire magento sau managed VPS beneficiati de acces FTP si ajutor in caz ca nu reusiti sa va conectati prin FTP.