Acasă » Enciclopedie » Enciclopedie găzduire » Termen nameservere

Despre nameservere

Ce sunt nameserverele?
Nameserver-ul este o aplicatie care implementeaza un serviciu de retea care ofera raspunsuri la queri-urile facute catre serviciul de directoare. In principal traduce din termeni umani adresa site-urilor intr-o forma numerica inteleasa de servere.

Nameservere

Daca ai propriul site, probabil ai auzit deja de termenul “nameservere”, totusi, s-ar putea sa nu stii exact ce inseamna sau cum functioneaza.

Pe scurt, nameserverele ajuta browserele sa faca conexiunea intre URL-uri si site-uri. Acestea sunt foarte importante, deoarece fara ele ar trebui sa tinem minte adresele IP pentru a accesa website-urile preferate.

Introducere

Nameserverele sunt folosite de fiecare data cand cineva acceseaza un site, dar multi oameni nu inteleg ce fac ele exact. Pentru a intelege acest concept trebuie sa intelegem ce se intampla in momentul in care accesam un website.

Dupa cum probabil stiti, fiecare dispozitiv conectat la internet poate sa fie identificat folosind o adresa IP unica. Nameserverele fac parte dintr-o mare baza de date numita Domain Name System (DNS) care functioneaza ca un director pentru dispozitive si adresele IP atasate lor.

Nameserverele faciliteaza accesarea site-urilor traducand practic numele de domenii in adrese de IP. Acest proces este atat de rapid incat, de obicei, nici nu ne dam seama ca are loc. Tot ce trebuie sa facem este sa introducem URL-ul site-ului pe care dorim sa il accesam si nameserverele ii spun browserului nostru unde mai exact este acel site si pagina dorita se incarca.

Fara acest sistem ar trebui sa scriem intreaga adresa IP de fiecare data cand vrem sa deschidem un site si, din acest motiv, serviciul oferit de nameservere este foarte valoros atat pentru detinatorii de site-uri cat, si pentru utilizatorii lor. Termenul de nameserver poate fi folosit pentru a descrie orice server care are o solutie de DNS instalata dar, in general, este folosit pentru a determina unde este hostat un website.

Cum aflam nameserverele unui domeniu?

Putem afla ce nameservere are un domeniu prin mai multe metode, cele mai usoare fiind:

Utilitara linux DIG

Daca folositi linux sau aveti un terminal cu utilitara dig putem folosi urmatoarea comanda pentru a afla ce NS-uri are un domeniu:

[root@gazduire-linux ~]# dig hosterion.ro NS +short
ns2.hosterion.com.
ns1.hosterion.net.
ns2.hosterion.net.
ns1.hosterion.com.

Din rezultat putem observa ca domeniul hosterion.ro foloseste NS-urile Hosterion. Cel mai probabil, daca aveti un pachet de gazduire de la noi regasiti aceleasi NS-uri si la domeniul dumneavoastra.

IntoDNS.com

In cazul in care nu avem acces la utilitara dig, un site ca intodns.com ne poate ajuta, aici putem verifica direct dintr-un browser care sunt nameserverele unui domeniu. Interogand iar acelasi domeniu, hosterion.ro, obtinem urmatorul rezultat in partea de sus a paginii:

Nameserver records returned by the parent servers are:

ns1.hosterion.net. ['185.199.174.12'] (NO GLUE) [TTL=86400]
ns2.hosterion.net. ['185.125.108.12'] (NO GLUE) [TTL=86400]
ns2.hosterion.com. ['91.188.225.12'] (NO GLUE) [TTL=86400]
ns1.hosterion.com. ['91.188.224.12'] (NO GLUE) [TTL=86400]

Din cate observam, si cu aceasta utilitara obtinem foarte usor rezultatele cu o interfata putin mai prietenoasa.

Nameservere custom

In cele mai multe cazuri nu sunteti nevoiti sa modificati nameserverele domeniului dumneavoastra, dar sunt anumite cazuri in care poate aveti nevoie sa va inregistrati nameservere custom.

De exemplu, poate detineti un domeniu care a fost cumparat de la un provider diferit de cel pe care urmeaza sa hostati site-ul. In acest caz, setarea nameserverelor in cele a companiei de host permite utilizarea zonei DNS direct din contul de hosting. Acest lucru poate sa fie necesar si in cazul in care aveti un cont de reseller sau folositi un VPS.

Oricare ar fi motivul, sunt mai multe beneficii in setarea nameserverelor custom:

  • E mai usor pentru clientii unui reseller sa memoreze nameserverele. Nameserverele custom sunt asociate cu domeniul tau in loc de site-ul companiei de hosting. Folosind acelasi domeniu atat pentru site cat si pentru nameservere ajuta si cu increderea clientilor.
  • Modificarea providerului de hosting este mai usoara daca ai nameservere custom, in special daca folosesti un cont de reseller. In aceasta situatie, clientii reseller-ului nu trebuie sa isi mai modifice nameserverele.
  • In plus, daca inregistrati nameservere custom, clientii dumneavoastra nu mai vad detalii despre provider-ul dumneavoastra de hosting.

Nameserverele custom sunt optionale dar aduc beneficii, in special daca administrati un website al companiei sau aveti un cont de reseller.

Cum setam nameservere pentru un domeniu

Din fericire, setarea nameserverelor pentru domeniul dumneavoastra se face destul de usor. E important sa stiti ca propagarea modificarilor DNS poate dura pana la 24 de ore.

In cazul in care domeniul este achizitionat de la Hosterion

Modificarea nameserverelor se face din contul dumneavoastra de client. Mai exact trebuie sa mergeti la:

Contul meu -> Domenii -> Domeniul pe care dorim sa il modificam -> Nameservere Aici selectam nameservere proprii si apoi completam cu nameserverele in care dorim sa modificam apoi apasam pe “Modificare nameservere”


Modificare nameservere gazduire Hosterion

Daca dorim sa setam nameservere private putem face asta din:

Contul meu -> Domenii -> Domeniul pe care dorim sa il modificam -> Nameservere private

Pentru adaugarea unui nameserver completam campurile de la Înregistrează numele nameserverului, de obicei la nameserver se folosesc (ns1, ns2), iar la IP trebuie sa trecem IP-ul unde se gaseste zona DNS pentru domeniul nostru.


Configurare nameservere private Hosterion

In cazul in care domeniul nu este la Hosterion

Aici depinde de provider, din pacate este diferit la fiecare provider, dar in cazul in care aveti servicii la noi si doriti sa va ajutam cu setarea nameserverelor private a unui domeniu achizitionat in alta parte, incercam sa va ajutam!