Acasă » Enciclopedie » Enciclopedie găzduire » Termen server dedicat

Despre server dedicat

Ce este server dedicat ?
Un server dedicat este o unitate dedicată nevoilor dvs. pe care nu îl împărțiți cu nimeni, și servește exclusiv cererile făcute de client. Termenul de server vine din teoria locurilor în coadă din matematică care apare prima dată în mijlocul sec. 19. În IT termenul server apare pentru prima dată în RFC 5 (1969) când se descria ARPANET-ul (predecesor al Internetului) și era folosit împreună cu termenul de host sau gazdă în limba română. Un server va lucra în folosul și la cererea “gazdelor” pentru îndeplinirea task-urilor.
Ce roluri pot îndeplini serverele?

Un server poate avea o singură funcție sau o multitudine, depinzând de încărcarea la care este supus serverul.
Rolurile generale ale unui server sunt:

  • Server de aplicații: Permite utilizarea unor aplicații prin rețea sau prin internet fără să necesite instalarea pe device local al acelei aplicații
  • Server de indexare: Menține informații și le face disponibile despre orice subiect îi dăm noi să stocheze, de exemplu calculatoare din rețea, adrese de email, date de contact, log-uri, apeluri telefonice.
  • Server comunicații: Menține o infrastructură pentru comunicare între mai multe gazde sau chiar mai multe servere, un exemplu este serverul de telefonie care face legătura între două numere de telefon.
  • Server de procesare: Împarte și procesează task-uri prin resurse, în special CPU și RAM, care în mod normal depășesc puterea de procesare al unui PC.
  • Server pentru baze de date: Menține și împarte orice formă de informație structurată pe baza criteriilor predefinite.
  • Mail server: Prelucrează și se ocupă cu trimiterea, primirea și alocarea corectă a email-urilor.
  • Web server: Un server care găzduiește pagini web.

Mai sunt multe alte funcții pe care am putea să le descriem dar nu cred că am termina cu ele considerând spectrul larg de funcții pe care serverele le ocupă în viața de zi cu zi.


Avantajele unui server dedicat

Pentru cei care sunt familiarizați cu serviciile de găzduire de tip shared și dedicated pot să sară direct peste acest paragraf. Pentru cei care nu au această experiență voi încerca să explic cât mai simplu. Apartament propriu vs. cămin studențesc. La mine în casă fac ce vreau fără să fiu obligat să împart baia și bucătăria cu ceilalți. Un serviciu de tip shared împarte și distribuie resurse (CPU, RAM, HDD) cu ceilalți clienți care sunt pe acest server și asta include și procedurile de securitate care uneori pot fi anevoioase sau chiar să ne încurce în mod neplăcut.

La un server dedicat dispun de toate resursele fizice (CPU, RAM, HDD, bandwidth și resursele software, adică pot instala ce vreau pe el fără interdicții. Pentru persoane sau firme care rulează aplicații intensive cu consum crescut de resurse este necesar un astfel de server dedicat sau mai multe (Cluster), cum avem și noi în oferta noastră de servere dedicate. Mai multe puteți citi despre avantajele clare și resursele disponibile în oferta din link. Dacă totuși am reușit să vă țin ochii pe acest articol continuăm cu o comparație între VPS-uri și serverele dedicate.

Un VPS, cum este și numele complet Virtual Private Server, este în termeni simpli, o felie dedicată din un server mai mare. Aceste VPS-uri au avantajul de a fi ușor de configurat, de pus în funcțiune, au un preț mai accesibil, care poate fi consultat pe Into VPS și vin pre-ambalate dar și ele sunt limitate ca resurse și software. De exemplu atâta timp cât ele funcționează pe resursele unui server mai mare suntem supuși celor care dețin acest server ca și bandwidth și consum de resurse fizice. Dacă avem aplicații și necesități mai mici de obicei un astfel de VPS este de ajuns.
Când totuși vine de vorba de securitate și privacy nimic nu se compară cu un server dedicat care “servește” exclusiv nevoile noastre. Pentru corporații și firme mari care au sute sau mii de angajați nici nu se pune problema ca serviciile lor să ruleze în comun cu alți clienți. Multe companii pot avea pentru fiecare serviciu în parte câte un server dedicat, de exemplu e-mailul este un server, magazinul online este alt server, producția internă alt server, testare alt server, monitorizare alt server încât și securitatea să fie mult mai ușor de setat. Vrem ca pentru toți angajații să fie accesibil serviciul de email dar să nu poată modifica de exemplu sistemele de acces sau camerele de supraveghere. Aici totul se rezumă la cerințele aplicațiilor utilizate și politicile interne de securitate.


Stocare servere

Aceste servere dedicate au și ele nevoi speciale când vine vorba de stocare, întreținere mai puțin (cel puțin ca hardware) ele fiind concepute să ruleze pentru perioade lungi de timp fără să fie băgate în seamă. Dar în general au nevoie de alimentare foarte bună de la rețeaua de curent electric, condiții specifice de temperatură și umiditate pentru utilizare optimă și îndelungată, iar utilizatorii de rând nu aceste posibilități și se optează pentru co-locare, mai precis ne folosim de serviciile unui data center.
Ele oferă un plus de securitate, fiind cu acces limitat, condiții perfecte de umiditate, curățenie (țineți minte cum arată calculatoarele vechi pline de praf?), temperatură (răcire industrială) și curent electric filtrat la voltaj stabil și cu backup.