Limba
Acasă » Enciclopedie » Enciclopedie găzduire » Termen Wordpress

Despre Wordpress

Ce este Wordpress ?
Wordpress este pe scurt cel mai simplu si mai popular mod de a lansa un website, fie ca este un blog personal, un magazin online sau doar un site de prezentare, Wordpress este unul din cele mai alese optiuni in special in randul incepatorilor care nu au experienta in dezvoltarea site-urilor web.Wordpress este cea mai folosita platforma web. Peste 35% din site-urile de pe internet se folosesc de aceasta platforma ceea ce inseamna ca mai mult de 1 din 4 website-uri folosesc Wordpress iar probabilitatea ca blog-ul dumneavoastra favorit sa foloseasca aceasta platforma este de peste 90%.

Pe o nota mai tehnica, Wordpress este un CMS (content management system) open-source licentiat sub GPLv2 ceea ce inseamna ca oricine poate folosi si modifica aceasta platforma gratuit. Un CMS este o unealta care vine in ajutorul detinatorilor de site-uri pentru a oferi acestora un mod foarte usor si rapid de a modifica aspectele importante ale site-ului fara a avea nevoie de cunostinte de dezvoltare web. In functie de tema folosita folosita la site puteti modifica post-uri, pagini, culori, fonturi, poze si cu ajutorul unor plugin-uri speciale puteti sa faceti de la 0 pagini care arata profesional.

Ce fel de site-uri se pot face in Wordpress?

Pana acum cativa ani, scopul acestui CMS era in principal crearea blog-urilor, oferind unui utilizator neexperimentat sa isi creeze propriul blog si sa creeze continut usor. De ceva timp, multumita modificarilor aduse codului sursa si aparitia unui intreg ecosistem de plugin-uri si teme, in Wordpress putem sa cream site-uri complexe.

Cu Wordpress putem creea site-uri pentru companii, magazine online, blog-uri, portofolii, CV-uri, forum-uri, retele de socializare, site-uri pentru comunitati, etc.

Cat costa gazduire unui site Wordpress?

Utilizatorii neexperimentati de multe ori cred ca pentru a avea un site facut in Wordpress trebuie platit un abonament lunar suplimentar. Exista doua servicii diferite de Wordpress:

 1. Wordpress.org - este un software open-source ceea ce inseamna ca este gratuit pentru oricine si poate sa fie modificat fara a avea nevoie de o licenta pentru el. Site-urile facute cu acest software apartin in totalitate utilizatorului si au nevoie de hosting.

 2. Wordpress.com - este un serviciu platit, bazat pe codul sursa de pe wordpress.org. Este usor de folosit dar utilizatorii pierd flexibilitatea oferita de wordpress.org fiind un serviciu care nu pune la dispozitie fisierele pentru editare.

Recomandam Wordpress.org tuturor utilizatorilor, acesta fiind o versiune mult mai complexa, mai flexibila si in cele mai multe cazuri mai ieftina decat Wordpress.com. Wordpress poate sa fie instalat automat folosind Softaculous din panoul de control al serviciului de gazduire fara sa fie nevoie de cunostiinte avansate.

De ce sa folosim Wordpress?

 • Wordpress este gratuit si open-source.

  Unul din cele mai mari beneficii la Wordpress este faptul ca este un software open-source gratuit. Chiar daca este nevoie de un serviciu de hosting, niciodata nu trebuie sa platiti pentru a folosi Wordpress ca in cazul alternativelor gen: Squarespace, Shopify, etc.

 • Wordpress este extensibil.

  Chiar daca nu esti un developer, iti poti modifica site-ul multumita imensului ecosistem format in jurul platformei Wordpress de teme si plugin-uri.

  Temele schimba aspectul general al site-ului. Plugin-urile schimba in general functionalitatea site-ului. Plugin-urile pot fi mici: un formular de contact, o galerie de poze, animatii sau mari: un intreg magazin online.

  Gasim plugin-uri si teme facute atat de utilizatori, adresate comunitatii cat si de firme specializate care se ocupa doar de dezvoltarea resurselor pentru aceasta platforma. In momentul de fata sunt peste 50.000 de plugin-uri gratuite de Wordpress si peste 5.000 de teme gratuite de Wordpress. Pe langa variantele gratuite sunt o gramada de teme/plugin-uri premium care de cele mai multe ori vin cu mai multe functionalitati si sunt mai complexe.

 • Wordpress este usor de instalat.

  Putem face o instalare rapida cu ajutorul utilitarei Softaculous care vine inclusa in orice pachet de shared hosting Hosterion.

 • Wordpress este flexibil.

  Acest CMS iti permite sa iti construiesti orice fel de site doresti si te lasa oricand sa iti adaptezi site-ul la nevoile curente. Poti oricand sa iti adaugi un magazin online pe site fara sa fie nevoie de o alta platforma.

 • Wordpress este foarte popular.

  De ce ne ajuta faptul ca este popular? E usor, gasim oriunde ajutor pentru a rezolva orice problema intampinam. Fiind un CMS atat de raspandit gasim blog-uri, tutoriale, forum-uri si multe alte comunitati construite in jurul platformei pentru a ajuta utilizatorii.

Este Wordpress cel mai bun mod de a face un site?

Orice site? Nu. Dar asta nu insemana ca este o alegere proasta. Wordpress este o platforma pe care o poate alege oricine, e la indemana, e gratuit si e rapid. Putem sa avem ca rezultat un site atat complex cat si simplu.

Cateva exemple de plugin-uri pe care le recomandam pentru Wordpress:

Cateva exemple de site-uri populare care folosesc Wordpress sunt: