Acasă » Enciclopedie » Enciclopedie găzduire » Termen IP shared

Despre IP shared

Ce este IP-ul shared ?
O adresă de IP IPv4 de tip shared este o singură adresă de formatul x.x.x.x care este împărtiță la mai mulți clienți care împart resurse pe același server. Pe scurt folosind adrese de IP de tip shared putem de exemplu să împărțim o adresă de IP la 2-300 de conturi de web hosting, care pot avea găzduite zeci de site-uri. Mai folosim un IP pentru server în sine și prin 2 adrese de IP am rezolvat toate serviciile unui server de web hosting.


Ce este un IP?

Adresa de IP (Internet Protocol) este un nume de format numeric de 32 de biti (IPv4) sau 128 biti (IPv6) care servește la identificarea unui aparat conectat la o rețea. Acesta servește două funcții, cel de identificare ca gazdă sau ca și identificator de locație și cărare către o interfață de rețea.
De ce avem nevoie de un IP?

Orice nume de domeniu are o adresă de IP asignată aceasta fiind de fapt adresa exactă a site-ului web. Numele de domenii au fost dezvoltate pentru că o adresă de IP este greu de reținut pentru fiecare site împarte. Aici intervine DNS-ul la care ne putem gândi ca și o carte mare de telefoane, care alocă un domeniu unei adrese de IP. Nu vom intra foarte tare în detalii încât puteți citi oricând despre asta în celelalte articole Hosterion.Shared vs. Dedicated IP

Foarte multă lume se sperie când aude de adrese de IP shared având impresia că este ceva anormal să împarți o adresă de IP cu alți utilizatori fiind vorba de reputație, email-uri baze de date, servicii FTP. Dar fiind vorba de un serviciu bine pus la punct din perspectiva securității asta nu este o problemă. În cel mai rău caz singura problemă care poate să apară este blocarea temporară a IP-ului în blacklist-uri de emailing. Asta se poate evita prin folosirea unui IP dedicat, care la Hosterion este de 2 euro / luna, sau un serviciu extern de email ca Google Workspace sau Business Email Hosting.
Pentru noi, ca host, managementul adreselor de IP de tip shared impune mai multă muncă, în cazul celor care trimit e-mailuri de tip spam de pe o adresă shared iar aceste conturi necesită identificare. Tot ca și găzduitor al acestor conturi de Hosting de tip Shared IP protejarea reputației IP-urilor este esențială pentru a asigura servicii de top clienților, din acest motiv se impun anumite limite la adresele IP de tip shared în special la cantitatea de mail-uri trimise / oră. În cazul Hosterion această limită este impusă la maxim 300 de emailuri pe oră. Dacă se depășește această limită investigam contul și contactăm deținătorul până când se investighează situația să vedem dacă este vorba de emailuri valide sau spam.

Pe o adresă de IP dedicată clientul este singur responsabil de reputația adresei de IP și nu este influențat de ce fac alții pe acel server. La fel nici limită la sistemul de mailing nu este impusă, un lucru foarte util în cazul reclamelor sau mailurilor de tip newsletter. Adresele IP dedicate mai ajuta și la validarea adreselor încât PTR va coincide cu hostname-ul, la adresele IP shared toate aceste record-uri revin la adresa originală a serverului de pe care se trimite mail-ul.

Cand vine vorba de servicii securizate pentru plăți, unii procesatori nu acceptă sisteme de IP de tip shared și atunci suntem nevoiți să folosim un IP dedicat. Un alt avantaj mare al IP-urilor dedicate este conectivitatea. Dacă aveți scripturi externe care se conectează la website sau baze de date remote care necesită conexiune prin IP și nu prin domeniu pentru a putea rula în siguranță aceste aplicații și fără probleme, tot așa se recomandă folosirea unui IP dedicat.

De asemenea la optimizarea SEO Google mai nou ia în considerare și dacă aveți sau nu IP dedicat pentru domeniu la clasificarea site-urilor.


Am nevoie de adresa de IP dedicată sau pot să rămân la shared?

Aici doar dvs. puteți lua o decizie, dar dacă este vorba de un site de prezentare, blog personal sau web shop-uri mici nu este cazul în acest moment. Dacă totuși folosiți în mod repetat serviciul de mailing la nivel înalt pentru reclamă și comenzi sau aveți foarte mulți vizitatori unici este posibil să fie momentul pentru o schimbare la un IP dedicat.
Poate în viitor treceți la propriul server dedicat, totul depinde de calculele dvs. legat de ce nevoi aveți în momentul de față. Totul se rezumă la un calcul simplu de preț / beneficii / nevoie. Dacă credeți că este momentul să folosiți un IP dedicat puteți oricând să comandați unul pentru pachetele noastre de shared hosting sau luând legătura cu colegii de la departamentul de suport tehnic.