Despre www

Ce este www ?
WWW (World Wide Web) este o rețea mondială și reprezintă totalitatea site-urilor, documentelor și informaților de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua de Internet.

Documentele, care se regăsesc în diferite locații pe diverse calculatoare server, pot fi regăsite cu ajutorul unui identificator numit URL. Hipertextul - inclusiv imagini, fișiere video, etc. - este afișat cu un ajutorul unui program de navigare în web numit browser, care descarcă paginile web de pe un server web și le afișează pe un terminal „client” la utilizator.

Blocurile de construcție ale Web-ului sunt pagini web formatate în HTML și conectate prin link-uri numite „hipertext” sau hyperlink și accesate prin HTTP. Aceste legături sunt conexiuni electronice care leagă informații conexe, astfel încât utilizatorii să poată accesa rapid informațiile dorite. Hipertextul oferă avantajul de a selecta un text sau o frază din text și astfel să acceseze alte pagini care furnizează informații suplimentare legate de acel cuvânt sau expresie.

O pagină web primește o adresă online numită Uniform Resource Locator (URL). O colecție particulară de pagini web care aparțin unui anumit URL se numește site web, de exemplu, www.hosterion.com, www.google.com etc. Astfel, World Wide Web este ca o carte electronică uriașă ale cărei pagini sunt stocate pe mai multe servere din întreaga lume.

Site-urile mici își păstrează toate paginile Web pe un singur server, dar site-urile sau organizațiile mari își plasează paginile web pe servere diferite în diferite țări, astfel încât atunci când utilizatorii unei țări își caută site-ul să poată obține rapid informațiile de la cel mai apropiat server.
Astfel, providerii web oferă o platformă de comunicare pentru utilizatori de unde preiau și schimba informații pe internet. Spre deosebire de o carte, în care trecem de la o pagină la alta într-o secvență, pe World Wide Web urmăm un web de link-uri hipertext pentru a vizita o pagină web și de pe pagina respectivă pentru a trece la alte pagini web. Pentru a accesa un website aveți nevoie de un browser, care este instalat pe computer și bineînțeles o conexiune la internet.

Diferența dintre WWW și Internet

Sunt persoane care utilizează în mod interschimbabil termenii „internet” și „World Wide Web”. Internetul este complet diferit de WWW. Este o rețea mondială de dispozitive precum computere, laptopuri, tablete, etc. ce le permite utilizatorilor să trimită e-mailuri către alți utilizatori și să discute cu ei online. De exemplu, când trimiteți un e-mail sau discutați cu cineva online, utilizați internetul.

Dar, atunci când ați deschis un site web cum ar fi google.com pentru informații, utilizați World Wide Web; o rețea de servere de pe internet. Solicitați o pagină web de la computer folosind un browser, iar serverul redă pagina respectivă browserului. Calculatorul dvs. este numit client care rulează un program (browser web) și solicită celuilalt computer (server) informațiile de care are nevoie.

Istoria World Wide Web

World Wide Web a fost inventat de un om de știință britanic, Tim Berners-Lee în 1989. Lucra la CERN la acea vreme. Inițial, el a fost dezvoltat de el pentru a satisface nevoia de schimb automat de informații între oamenii de știință din întreaga lume, astfel încât să poată împărtăși cu ușurință datele și rezultatele experimentelor și studiilor lor.

CERN, unde a lucrat Tim Berners, este o comunitate formată din peste 1700 de oameni de știință din peste 100 de țări. Acești oameni de știință petrec o perioadă de timp pe site-ul CERN, iar restul timpului lucrează la universitățile lor și laboratoarele naționale din țările lor de origine, astfel încât a fost nevoie de instrumente de comunicare fiabile, să poată face un schimb rapid de informații.

Internetul și hipertextul erau disponibile în acest moment, dar nimeni nu s-a gândit cum să folosească internetul pentru a lega sau a transmite un document altcuiva. Tim s-a concentrat pe trei tehnologii principale care ar putea face computerele să se înțeleagă reciproc, HTML, URL și HTTP. Deci, obiectivul din spatele invenției WWW a fost combinarea tehnologiilor informatice recente, a rețelelor de date și a hipertextului într-un sistem informațional global eficient și ușor de utilizat.

Cum a început totul

În martie 1989, Tim Berners-Lee a luat inițiativa pentru invenția WWW și a scris prima propunere pentru World Wide Web. Ulterior, a scris o altă propunere în mai 1990. După câteva luni, în noiembrie 1990, împreună cu Robert Cailliau, a fost oficializată ca o propunere de management. Această propunere a subliniat conceptele cheie și terminologia definită legate de Web. În acest document, a existat o descriere a „proiectului de hipertext” numit World Wide Web în care un web de documente hipertext putea fi vizualizat de browsere. Propunerea sa a cuprins cele trei tehnologii principale (HTML, URL și HTTP).

În 1990, Tim Berners-Lee a putut rula primul server Web și browser la CERN pentru a-și demonstra ideile. A folosit un computer NeXT pentru a dezvolta codul pentru serverul său web și a pus o notă pe computer "The machine is a server. Do Not Power It DOWN!!" Așa că nu a fost oprit din greșeală de cineva.

În 1991, Tim a creat primul site web și server web. Adresa sa era info.cern.ch și rula la CERN pe computerul NeXT. Mai mult, prima adresă a paginii web a fost http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Această pagină a avut legături cu informațiile legate de proiectul WWW, precum și despre serverele Web, descrierea hipertextului și informații pentru crearea unui server Web.

Creșterea WWW

În martie 1991, WWW a fost disponibil pentru colegii care foloseau calculatoarele CERN. După câteva luni, în august 1991, el a introdus software-ul WWW pe grupurile de știri de pe internet și a generat interes în toată lumea. Interfața grafică pentru internet, a fost introdusă pentru public pentru prima dată la 6 august 1991 de Tim Berners-Lee. La 23 august 1991, a fost disponibil pentru toată lumea.

Primul server web a venit online în decembrie 1991 în Statele Unite. În acest moment, existau doar două tipuri de browsere; versiunea inițială de dezvoltare, care era disponibilă doar pe mașinile NeXT și browser-ul „mod linie”, ușor de instalat și rulat pe orice platformă, dar mai puțin ușor de utilizat și cu putere limitată.

Pentru îmbunătățiri suplimentare, Berners-Lee a solicitat altor dezvoltatori prin intermediul internetului să contribuie la dezvoltarea sa. Mulți dezvoltatori au scris browsere pentru sistemul X-Window. Primul server web, din afara Europei, a fost introdus la Standard University din Statele Unite în 1991. În același an, erau doar zece servere web cunoscute în întreaga lume.

Mai târziu, la începutul anului 1993, Centrul Național pentru Aplicații de Supercomputare (NCSA) a introdus prima versiune a browserului său Mosaic. A rulat în mediul X Window System. Ulterior, NCSA a lansat versiuni pentru mediile PC și Macintosh. Odată cu introducerea de browsere prietenoase pe aceste computere, WWW a început să se răspândească extraordinar în întreaga lume.

În cele din urmă, Comisia Europeană a aprobat primul său proiect web în același an cu CERN ca unul dintre partenerii săi. În aprilie 1993, CERN a pus la dispoziție codul sursă WWW fără drepturi de redevență și a devenit opensource. Liber de drepturi înseamnă că oricine are dreptul de a utiliza materiale de copyright sau proprietate intelectuală fără a plăti redevențe sau taxe de licență. Astfel, CERN le-a permis oamenilor să utilizeze gratuit codul și protocolul web. Tehnologiile care au fost dezvoltate pentru a face WWW a devenit o sursă deschisă pentru a permite oamenilor să le folosească gratuit. În cele din urmă, oamenii au început să creeze site-uri web pentru companii online, pentru a oferi informații și alte scopuri similare.

La sfârșitul anului 1993, existau peste 500 de servere web, iar WWW are 1% din totalul traficului de internet. În mai 1994, la CERN a avut loc prima conferință World Wide Web, la care au participat aproximativ 400 de utilizatori și dezvoltatori, cunoscută popular drept „Woodstock of the Web”. În același an, companiile de telecomunicații au început să ofere acces la internet, iar oamenii au acces la WWW de acasă.

Cum funcționează World Wide Web

Serverele stochează și transferă pagini web sau informații către calculatoarele utilizatorului din rețea atunci când sunt solicitate de clienți. Un server web este un program software care servește paginile web solicitate de utilizatorii web folosind un browser. Computerul unui utilizator care solicită documente de la un server este cunoscut ca și client. Browserul, instalat pe computerul utilizatorului, permite utilizatorilor să vizualizeze documentele preluate.

În momentul în care deschideți browserul și introduceți o adresă URL în bara de adrese sau căutați ceva pe Google, WWW începe să funcționeze. Există trei tehnologii principale implicate în transferul informațiilor (pagini web) de la servere la clienți (computerele utilizatorilor). Aceste tehnologii includ Hypertext Markup Language (HTML), Hypertext Transfer Protocol (HTTP) și browserele Web.

Hypertext Markup Language (HTML)

HTML este un limbaj de marcare standard care este utilizat pentru crearea de pagini web. Descrie structura paginilor web prin elemente sau etichete HTML. Aceste etichete sunt utilizate pentru a organiza bucăți de conținut, cum ar fi „titlu”, „paragraf”, „tabel”, „imagine” și multe altele. Nu vedeți etichete HTML când deschideți o pagină web, deoarece browserele nu afișează etichetele și le utilizează doar pentru a reda conținutul unei pagini web. În cuvinte simple, HTML este utilizat pentru a afișa text, imagini și alte resurse printr-un browser Web.

Browser Web

Un browser web, este un program care afișează text, date, imagini, videoclipuri, animație și multe altele. Oferă o interfață software care vă permite să faceți clic pe resurse hiperlegate pe World Wide Web. Când faceți dublu clic pe pictograma browser-ului instalat pe computerul dvs. pentru a-l lansa, vă conectați la World Wide Web și puteți căuta pe Google sau introduceți o adresă URL în bara de adrese.

La început, browserele au fost utilizate doar pentru navigare, datorită potențialului limitat. Astăzi, sunt mai avansați; împreună cu navigarea, le puteți utiliza pentru e-mail, transferul fișierelor multimedia, utilizarea site-urilor de socializare și participarea la grupuri de discuții online și multe altele. Unele dintre browserele utilizate frecvent sunt Google Chrome, Mozilla Firefox, Edge (Internet Explorer), Safari.

Hypertext Transfer Protocol (HTTP)

Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) este un protocol care permite WWW să funcționeze fără probleme și eficient. Se bazează pe un model client-server. Clientul este un browser web care comunică cu serverul web care găzduiește site-ul. Acest protocol definește modul în care sunt formatate și transmise mesajele și ce acțiuni ar trebui să întreprindă serverul web și browserul ca răspuns la diferite comenzi. Când introduceți o adresă URL în browser, o comandă HTTP este trimisă serverului Web și transmite pagina web solicitată.

Când deschidem un site web folosind un browser, se deschide o conexiune la serverul web, iar browserul comunică cu serverul prin HTTP și trimite o solicitare. HTTP este transportat prin TCP / IP pentru a comunica cu serverul. Serverul procesează solicitarea browserului și trimite un răspuns, apoi conexiunea este închisă. Astfel, browserul preia conținut de pe server pentru utilizator.