Dacă vrei să deschizi un magazin online, cu siguranță printre cele mai recomandate platforme pe care să le utilizezi se va regăsi Magento. Asta pentru că în primul rând este cea mai utilizată platformă open source de creare și gestionare a unui magazin online.

Am structurat articolul în două părți. Mergi direct la partea care te interesează:

 1. De ce să alegi Magento
 2. De ce să alegi Hosterion pentru găzduire web specializată pentru Magento

În mod oficial, dezvoltarea programului a început în anul 2007, iar prima versiune Magento Community Edition 1.0 a fost lansată în 31 Martie 2008. În acest moment, giganți ca Samsung, Coca Cola, Cisco Systems, Ford, Fox Connect, Levono, Olympus, Men’s Health, Vizio, Nestle Nespresso sau Nike utilizează Magento pentru magazinele lor online.

Dacă luăm în considerare doar numele enumerate mai sus și faptul că utilizează deja această platformă, decizia pentru magazinul tău online ar trebui să fie una ușoară. În plus, argumentele ce urmează să fie prezentate vin de asemenea să ne asigure că am făcut alegerea potrivită.

Și pentru că pachetele de găzduire Magento sunt din ce în ce mai populare în rândul clienților noștri, ne-am hotărât să îți oferim mai multe informații despre această platformă.

De ce să alegi Magento

Motivele pot fi multiple iar noi le-am ales pe cele care credem că evidențiază cel mai bine imaginea de ansamblu a acestei platforme.

1. Open source

Ce înseamnă acest lucru și de ce este un aspect foarte important?

Magento Community Edition este complet gratuit și codul sursă al acestuia poate fi modificat. Acest lucru înseamnă că utilizatorii își pot customiza codul în funcție de necesități și îi pot aduce îmbunătățiri cu noi funcții sau module prin care site-ul poate deveni mai rapid și mai eficient. Fiind scris în limbajul de programare PHP, există foarte mulți dezvoltatori și programatori care fac astfel de modificări și contribuie cu îmbunătățiri. Aceștia pun mai departe  codul sau modulele create la dispoziția celorlalți utilizatori, gratuit de cele mai multe ori.

În cazul în care deții cunoștinte de programare PHP, îți poți customiza codul și poți crea module sau extensii personalizate. Magento Marketplace este locul unde noi teme sau extensii pot fi găsite, testate și utilizate în final în producție.

2. Comunitatea și suportul

Magento se bucură de o comunitate foarte mare formată din întreprinzători, dezvoltatori, programatori, marketeri, testeri sau simpli utilizatori. Fără doar și poate la un moment dat te vei lovi de o situație neprevăzută. În cadrul comunității de care vorbim, mai mult ca sigur un alt utilizator s-a lovit de aceeași situație și îți poate oferi un sfat sau chiar o soluție finală de remediere.

3. Dedicat pentru E-commerce

În afaceri știm cât de important este să folosești resursele și instrumentele potrivite. Știm că WordPress de exemplu îți oferă posibilitatea de a construi și gestiona un magazin online. Acest lucru este disponibil prin intermediul unui plugin, în vreme ce în cazul Magento vorbim de un întreg sistem foarte bine gândit și pus la punct, a cărui scop precis este prezentarea și comercializarea online a diferitelor produse.

4. Flexibilitate

Flexibilitatea se datorează mai multor factori. Posibilitățile de customizare sunt multiple și implică atât partea de front-end cât și back-end. Sunt permise multiple integrări de servicii terțe ca de exemplu sisteme de plată, transport șamd. Teme personalizate ce funcționează pe toate genurile de dispozitive, aspect important având în vedere că în acest moment majoritatea oamenilor folosesc un telefon din noua generație, de pe care pot face direct cumpărături online.

5. Securitate

Este unul dintre capitolele la care Magento stă foarte bine, fiind puține cazurile în care un site construit cu această platformă să fie compromis. Atât implicarea dezvoltatorilor Magento cât și a utilizatorilor care își construiesc un site fac ca acest lucru să nu fie posibil în cele mai multe cazuri. De aceea este importantă aplicarea update-urilor la zi pentru teme, module sau extensii.

Cu cât nivelul de tău de implicare este mai mare cu atât scad șansele ca site-ul tău să fie compromis.

De ce să alegi Hosterion pentru găzduire web specializată pentru Magento

Fiind vorba despre un sistem foarte complex, acesta are nevoie și de o cantitate de resurse mai ridicată (procesor, memorie RAM, operații cu discul). Vom exemplifica cerințele pentru o variantă mai actuală și anume Magento 2:

Memorie RAM:

 • Cel puțin 2GB

Server web:

 • Apache 2.2 sau 2.4
 • Nginx 1.8
 • Litespeed

Server baze de date:

 • MySQL 5.6
 • MariaDB
 • Percona

Versiuni PHP:

 • 5.6.x
 • 5.5.22 sau superioare
 • 7.0.2 până la 7.1.0, cu excepția 7.0.5 .
 • php memory_limit cel puțin 512MB

Cache:

 • LiteMage
 • PHP OPcache
 • Redis
 • Vanish
 • mem-cached

Servicii email:

 • Mail Transfer Agent (MTA)
 • SMTP server

Toate aceste cerințe necesită la rândul lor, pentru o bună funcționare, un pachet de găzduire cât mai performant. În acest sens, multe companii de găduire web oferă pachete dedicate pentru Magento.

Recent am introdus și noi la Hosterion această facilitate și vrem să subliniem importanța  alegerii unui astfel de pachet.

1. Performanță sporită

Serverele pe care sunt găzduite pachetele Magento sunt special configurate pentru a oferi performanțe superioare. Un factor important în realizarea acestui lucru este utilizarea SSD-urilor pentru stocarea de date. Cache-ul este un subiect extrem de important, mai ales când vorbim despre Magento. Din cauza volumului mare de date utilizate și a posibilităților foarte variate de customizare, uneori Magento poate suferi la nivelul perfomanței.

Pe serverele noastre de găzduire web specializată Magento, acest lucru este rezolvat prin utilizarea LiteSpeed, un server web inovativ și LiteMage Cache ca și soluție de cache. Și nu în ultimul rând prin alocarea de resurse sporite fiecărui cont de găzduire web pentru Magento: număr de procese PHP, cantitate de memorie RAM și CPU.

Astfel am obținut performanțe superioare față de un VPS care rula magento și în același timp reducând costurile. E o situație frecventă pentru clienții migrați la soluția noastră de găzduire Magento mai ales că pentru un VPS există costuri suplimentare pentru licența de cPanel/WHM, managementul VPS-ului, monitorizare și backup.

Imagine preluată de pe https://blog.litespeedtech.com

Graficul de mai sus compară numarul de cereri HTTP pe secundă (sau afișări de pagini web) între diferite servere web în combinație cu o soluție de cache. O analiză amplă nu credem că este necesară în acest caz. Varianta Litespeed+LiteMage este de departe soluția cea mai potrivită.

2. Audit performanță

Pentru asigurarea unei funcționări cât mai eficiente este nevoie și de anumite „artificii” la nivelul site-ului. Este vorba mai exact despre anumite optimizări care se pot aplica.

În cadrul pachetelor dedicate Magento pe care le oferim la Hosterion este inclus și un astfel de serviciu. Practic, se realizează de către specialiștii noștri un audit la nivelul site-ului pentru a identifica aspectele ce pot fi îmbunătățite.

Spre exemplu, în multe cazuri se utilizează cache-ul din Magento, care nu este recunoscut pentru performanțe deosebite. Se sugerează astfel clientului soluția pe care noi o utilizăm, LiteMage. Se verifică printre altele și dacă există minifiere pentru CSS și JavaScript sau dacă imaginile sunt optimizate. Exemplele pot continua, însă cea mai bună soluție ți se va oferi la fața locului.

3. Management proactiv

Investiția în crearea și gestionarea unui site prin care se comercializează produse online poate fi una semnificativă.  Pe lângă partea de administrare a magazinului în sine, pot apărea situații în care trebuie intervenit la nivel de găzduire.

Fiind vorba despre o afacere, nu îți permiți că site-ul tău să nu fie accesibil. Se pot pierde clienți, comenzi și implicit bani. În acest caz este nevoie de cineva care să se asigure permanent că site-ul tău este accesibil și funcțional. De aceea am inclus în cadrul pachetelor de găzduire Magento și serviciul de management proactiv prin care noi ne ocupăm de:

 • Monitorizare automată a funcționării site-ului. Se face în fiecare minut o cerere HTTP către o pagină relevantă (care include accesarea bazei de date) și în cazul în care nu este funcțională sau răspunde prea lent este alertată echipa noastră
 • Monitorizare automată a bunei funcționări a serverului (funcționarea serviciilor, starea discurilor, spațiu disponibil pe disc, memorie disponibilă, încărcare server – CPU și operații cu discul etc.)
 • Scanare zilnică anti-malware și anti-virus
 • Asistență tehnică non-stop prin telefon și email. Se asigură asistență pentru configurarea și instalarea site-ului și pentru depanarea problemelor legate de site.
 • Configurare și suport pentru setările DNS ale domeniilor găzduite
 • Configurare firewall detecție și blocare automată atacuri de tip „brute force”
 • Configurare reguli mod_security pentru a bloca eventualele încercări de penetrare XSS și SQL injection.
 • Backup în fiecare noapte și testarea lunară a integrității datelor din copiile de siguranță.

Suportul nostru nu se rezumă doar la cele prezentate mai sus. Pentru orice problemă întâmpinată ne poți contacta și te putem îndruma pe mai departe sau te putem ajuta chiar noi, în funcție de situație.

4. Mai mult timp pentru afacerea ta

Ce înseamnă toate aspectele enumerate mai sus?

Înseamnă că prin achiziția unui pachet de găzduire dedicat Magento de la Hosterion ai mai mult timp pentru dezvoltarea afaceri tale. Nu trebuie să te mai preocupe partea de găzduire, uptime, securitate server sau backup întrucât vorbim despre servere performante, monitorizate 24 din 24 de administratori de sistem profesioniști, care se vor asigura de buna funcționare a serviciului tău.

În cazul în care magazinul tău online este deja creat, noi te putem ajuta cu migrarea lui pe serverele noastre, fără a afecta funcționalitatea.

Dacă ți-am stârnit interesul, îți putem oferi un test gratuit prin care te poți asigura că serviciul nostru de găzduire web Magento este cea mai potrivită soluție pentru tine.

Dacă ai nevoie de ajutor sau anumite sfaturi despre Magento, lasă-ne un comentariu și dezbatem împreună subiectul.