Google a adăugat o nouă funcție în Workspace, și anume ”Smart canvas”. Aceasta oferă noi modalități de conectare și partajare a informațiilor între aplicații ca Google Docs și Google Sheets.

În loc să introducă un produs complet nou, caracteristicile ”Smart canvas” sunt prezentate ca ”o experiență de produs nouă”, una care îmbunătățește funcțiile de colaborare ale aplicațiilor existente.

Directorul Google Workspace, Erika Trautman, a declarat înainte de conferința I/O, că ”Smart canvas” va transforma experiența Google Workspace într-una bogată și mai bună, îmbunătățind conținutul și conexiunile. ”Noi îmbunătățim aplicațiile pe care sute de milioane de oameni le folosesc deja în fiecare zi, cum ar fi Google Docs, Google Sheets, Google Slides, pentru a le face mai flexibile, interactive, inteligente.„

Printre noile caracteristici, a spus Google, se află ”building blocks”, care actualizează automat informațiile între aplicații și salvează utilizatorii de la schimbarea ecranului.

Building blocks

Building blocks include funcția ”smart chips”, ce este disponibilă acum în Google Docs. Așa cum este deja posibil să  menționați „@nume” un coleg într-un document, ”smart chips” va permite utilizatorilor să introducă informații suplimentare. Cum ar fi, o listă mai largă de persoane recomandate în cadrul organizației lor, precum fișiere și informații despre întâlniri.

Acest lucru se poate face de pe web sau mobil, colaboratorii dvs. pot apoi schimba rapid întâlnirile și persoanele asociate sau pot previzualiza documentele legate, toate fără a schimba filele sau contextele. 

Aceasta înseamnă utilizarea API-ului Google Workspace People pentru a extrage datele de contact dintr-o listă de contacte sau un director corporativ în Docs. Acest lucru oferind informații detaliate, cum ar fi unde se află o persoană, titlul acesteia și cum să o contactați pentru a începe o conversație.

Smart chips

Smart chips se conectează, de asemenea, la Google Drive și Calendar pentru fișiere și, respectiv, întâlniri. Deși accentul pe capabilitățile funcției ”Smart canvas” este în prezent în jurul aplicațiilor Workspace, Google a spus că intenționează să deschidă API-urile astfel încât platformele third-party să se integreze și ele.

Smart chips

„Google nu a reinventat Google Docs, Sheets și Slides: au făcut mai facil accesul între ele în timp ce ele sunt folosite – și pentru a integra alte elemente în Smart Canvas”. A declarat Wayne Kurtzman, director de cercetare la IDC. „Se pare că Google s-a concentrat pe crearea unui singur panou de sticlă pentru a ușura munca – fără a reinventa roata proverbială.”

Mișcările anunțate fac parte din efortul Google de a integra mai bine multiplele aplicații; compania a redenumit G Suite în Workspace anul trecut.

„Ideea de documente, foi de calcul și prezentări ca aplicații separate se simte din ce în ce mai mult ca un concept arhaic care are mult mai puțin sens în mediul de astăzi bazat pe cloud, iar această complexitate împiedică realizarea lucrurilor”, a spus Angela Ashenden, analist principal la CCS Insight.

„Funcțiile inițiale ale smart chips, nu fac decât să zgârie suprafața către care este posibil să se îndrepte această strategie, Google reunește de asemenea, comunicațiile și instrumentele sale de productivitate în moduri mai valoroase și fără întreruperi.”

Table templates

Alte caracteristici ale Smart canvas, disponibile recent în Google Docs, sunt: funcția „table templates”, care permite sondarea simplă în Google Docs pentru a colecta feedback de la membrii echipei și „checklist”. Acesta permite crearea de elemente de acțiune în Google Docs ce pot fi atribuite colegilor. Adăugarea acestor elemente de acțiune actualizează simultan checklist-ul din Google Tasks, ajutând echipele să țină evidența proiectelor comune.

Table templates

Alte actualizări ale Google Docs includ un ”page-less format” (format fără pagini), care elimină limitele unei pagini, facilitând accesul la imagini mari și comentarii detaliate atunci când lucrați pe dispozitive de diferite dimensiuni, precum și o caracteristică AI, ”scriere asistată”. Aceasta avertizează utilizatorii despre utilizarea limbajului și cuvintelor jignitoare atunci când se elaborează un text. Scrierea asistată va fi disponibilă mai târziu în acest an.

 Google Sheets primește noi funcții smart canvas, cu introducerea ”views” pentru a simplifica interacțiunile dintr-o foaie de calcul, inclusiv o vizualizare cronologică pentru a urmări task-urile. Există, de asemenea, o funcție de ”analiză asistată” cu sugestii de formule pentru a oferi informații mai exacte din datele deja existente.

Vizualizare cronologică

„Întreaga idee este că acestea sunt instrumente pe care oamenii le cunosc deja”, a spus Trautman. “Nu vrem ca cineva să fie nevoit să cheltuiască prea multe celule ale creierului gândindu-se cum să adopte această nouă funcționalitate; vrem să fie foarte ușor și intuitiv pentru a aduce puterea smart canvas în munca lor de zi cu zi. ”

În legătură cu focalizarea inteligentă a smart canvas, Google a făcut, de asemenea, progrese în planurile de integrare a instrumentului său de întâlnire video Meet mai profund în suită. Utilizatorii vor putea insera fluxuri video direct în aplicațiile de productivitate pentru a îmbunătăți colaborarea în jurul unor documente specifice. Această funcție va fi disponibilă în toamnă, a spus Google.

Rezumat

Pe scurt, Google Workspace construiește integrări mai strânse între instrumentele sale de comunicare și colaborare, astfel încât utilizatorii să poată atrage conținut în conversații și conversații în conținut.

Introducerea Building Blocks:

Smart chips în Docs permit utilizatorilor să introducă @ pentru a vedea o listă de fișiere recomandate, persoane și întâlniri pe care să le includă în munca lor.

Checklist-ul îi ajută pe utilizatori să capteze rapid sarcini în Docs.

Table templates din Docs permit utilizatorilor să creeze tabele de votare pentru a colecta feedback-ul echipei și tabele de urmărire a proiectelor pentru a ajuta utilizatorii să capteze repere și stări din mers.

Introducerea de formate noi:

Page-less format (formatul fără pagini) din Docs permite utilizatorilor să elimine limitele unei pagini pentru a crea o suprafață care se extinde pe orice dispozitiv sau ecran pe care îl utilizează.

New views (vizualizările noi) din Sheets îi ajută pe utilizatori să gestioneze și să interacționeze mai bine cu datele. O vizualizare cronologică va face sarcinile de urmărire mai ușoare și mai rapide, permițând utilizatorilor să organizeze date în funcție de proprietar, categorie, campanie sau atributul cel mai important.

Un purtător de cuvânt Google a spus că majoritatea funcțiilor smart canvas vor fi disponibile pentru toți clienții Workspace.

Va dura un timp, astfel încât clienții să accepte noile caracteristici, așa că acestea vor fi introduse treptat pentru a evalua feedback-ul.