Diferențe între cont de găzduire web separat, găzduire domeniu addon și alias

După ce am explicat într-un articol anterior ce înseamnă găzduire web și conceptele generale ale acestui serviciu, mai jos vom compara găzduirea unui domeniu într-un cont de găzduire web de sine stătător cu adăugarea unui domeniu ca addon sau ca alias într-un cont de găzduire.

În momentul în care analizăm oferta de găzduire web a furnizorilor, vom observa că în cadrul caracteristicilor se fac mai multe referiri la numărul de domenii găzduite. Întâlnim denumiri ca domeniu principal, domeniu addon, domeniu alias sau domeniu redirectat. Diferențele dintre acestea țin de performanța și de nivelul de securitate oferit domeniului găzduit.

Să ne gândim la un pachet de găzduire web și domeniu ca fiind un pahar sau recipient cu apă. Paharul este pachetul de găzduire iar domeniul este apa. Volumul paharului este dat de dimensiunea pachetului de găzduire web în GB, iar volumul ocupat de apă este reprezentat de dimensiunea site-ului (fișiere, imagini, baze de date). Alegerea paharului se face în funcție de câtă apă avem și vrem să punem în pahar. Trebuie să ținem cont de faptul că așa cum într-un pachet de găzduire se pot adăuga mai multe site-uri, așa putem adăuga și în pahar mai multă apă.

Adăugarea mai multor domenii în același cont de găzduire oferă două avantaje: un cost mai scăzut și administrarea dintr-un singur cont de cPanel a mai multor domenii. Deși cea din urmă nu este întotdeauna dorită. Dacă toate domeniile pe care le găzduiești sunt ale tale (sau administrate numai de tine) atunci e comod să ai un singur set de nume de utilizator și parolă. Dar dacă ai și domenii care trebuie administrate de terțe persoane, cum ar fi pentru adăugarea de conturi de email, atunci nu poți delega accesul la un singur domeniu decât dacă se achiziționează un cont de găzduire separat.

Dezavantajele unei astfel de practici pot apărea la nivel de performanță și securitate. La nivel de securitate de exemplu, probleme ar putea apărea în cazul în care un site este compromis („spart” sau „hacked”). Prin intermediul breșei respective se pot compromite și celelalte site-uri ce se află în acel cont de găzduire. Așa cum în exemplul nostru, dacă la un moment adăugăm niște apă murdară în paharul nostru, toată apa din pahar se va tulbura.

Să vedem pe larg care sunt caracteristicile fiecărei dintre cele trei opțiuni.

1. Cont de găzduire separat pentru fiecare domeniu

Când se comandă și se creeză un nou cont de găzduire, trebuie specificat un nume de domeniu. Poți alege din lista de domenii. Acela va fi domeniul principal al contului de găzduire. Acel domeniu apare în lista de servicii din contul de client și pe facturile emise.

Dacă luăm un exemplu din oferta noastră de găzduire web, vom avea un serviciu de forma: “Web hosting Basic – domeniulmeu.ro” (pachet – domeniu principal). Domeniul principal are la dispoziție toate resursele incluse în pachet, de exemplu în cadrul pachetului Web hosting Basic avem:

 • Spațiu stocare SSD: 10 GB
 • Trafic nelimitat
 • Viteză CPU: 2 GHz
 • Memorie fizică (pMEM): 1024 MB
 • Numar procese alocate (nPROC): 100

Fișierele domeniului principal se află de obicei pe serverul de găzduire în calea: /home/username/public_html. Unde username este numele de utilizator cu care de autentifici în cPanel, adică la adresa http://domeniulmeu.ro/cpanel.

Este indicat ca numele domeniului principal să nu fie schimbat, deși acest lucru este posibil. În momentul în care se modifică numele domeniului principal trebuie să avem în vedere că se produc multiple modificări și în contul de găzduire, cum ar fi calea fișierelor, adresele de email sau prefixul bazelor de date.

2. Domeniu addon

Un domeniu addon este un domeniu suplimentar care se adaugă într-un cont de găzduire existent. Dacă analizăm pachetul Web hosting Basic, vom observa în cadrul caracteristicilor lui,  secțiunea “Domenii găzduite”. Aceasta se referă la numărul domeniilor addon ce pot fi adăugate suplimentar. În cazul nostru, pe lângă domeniul principal domeniulmeu.ro vom putea adăuga încă două domenii în cadrul aceluiași pachet.

Fișierele unui domeniului addon nu vor fi influențate sau nu se vor intersecta cu cele ale domeniului principal, ele având căi diferite la nivel de server. Deci, în momentul în care un domeniu addon este accesat prin browser, acesta va afișa un conținut total diferit față de domeniul principal.

Pe serverul de găzduire, fișierele unui domeniu addon sunt stocate de obicei în calea /home/username/nume_domeniu_addon, sau la versiunile mai vechi de cPanel: /home/username/public_html/nume_domeniu_addon.

Calea domeniului addon poate fi diferită întrucât avem această posibilitate                  de setare în momentul în care adăugăm domeniul.

La fel ca orice nume de domeniu internet, un domeniu addon trebuie achiziționat și înregistrat la un registrar pentru a fi funcțional. El va avea setate nameserverele furnizorului găzduit pentru a servi conținutul de pe serverele acestuia.

Urmează pașii din acest articol pentru a adauga un domeniu addon.

Spațiul pe disc, numărul de procese, cantitatea de CPU (procesor) și memoria alocată pe server disponibile pentru a servi cererile vizitatorilor site-ului se împart între domeniul principal și toate domeniile addon din contul respectiv de găzduire.

Care sunt implicațiile? Traficul sau numărul de vizitatori, se împart între toate domeniile din contul respectiv. În momentul în care sunt atinse limitele TOATE domeniile vor înceta să mai funcționeze și vor afișa eroarea: 508 Resource Limit Is Reached. Această situație nu apare sau apare rar în cazul în care site-urile au trafic redus, dar dacă ai „ghinionul” să îți crescă traficul într-un mod neprevăzut, niciunul dintre domeniile din același cont de găzduire nu vor mai funcționa. Situația poate fi rezolvată din timp dacă fiecare domeniu este găzduit într-un cont separat.

Întrebarea este dacă merită acel cost suplimentar de 3 € pe lună pentru a avea un set dedicat de resurse pe server și site-ul izolat din punct de vedere al securității.

3. Domeniu alias/parcat

Un domeniu alias este un domeniu suplimetar care ne permite să afișăm același conținut al domeniului principal, pe mai multe nume de domenii. Este frecvent întâlnit și sub denumirea de domeniu parcat. Pachetul Web hosting Basic ales și exemplificat mai sus, oferă posibilitatea de adăugare a unui număr nelimitat de astfel de domenii, caracteristică valabilă pentru toate pachetele noastre de găzduire.

În momentul în care adăugăm un domeniu alias în contul nostru de găzduire, la accesarea acestuia se va afișa conținutul domeniului principal și în bara de adresă a browserului va apărea numele domeniul alias adăugat (deci nu are loc o redirectare).

Domeniul alias nu are nevoie de conținut și nu ocupă spațiu distinct în cadrul contului de găzduire, preluând și afișând doar conținutul domeniului principal.

La fel ca în cazul unui domeniu addon, pentru a-l putea utiliza acesta trebuie achiziționat și înregistrat. El va avea setate nameserverele furnizorului găzduit pentru a servi conținutul de pe serverele acestuia.

Acest tip de domenii se folosește frecvent și este chiar indicat pentru multi-site. Multi-site permite rularea și administrarea mai multor site-uri de pe aceeași platformă sau instalare și de pe aceeași bază de date. Câteva platforme care permit folosirea multi-site: WordPress Multisite, Magento Multistore, Typo3 Multidomain, Multi-Site Drupal și exemplele pot continua.

Avantajul soluțiilor multi-site este că mai multe domenii pot fi administrate din același panou și cu aceleași date de autentificare și că aceeași bază de date este folosită pentru toate site-urile. Nu înseamnă că site-urile vor avea conținut identic, aceastea pot avea design total diferit și afișa articole sau produse complet diferite. Un magazin virtual poate avea site-uri speciale pentru fiecare zonă geografică țintită (domeniulmeu.ro, domeniulmeu.uk, domeniulmeu.es, domeniulmeu.de etc.), dar, în același timp, stocul de produse se poate ține centralizat, la fel și administrarea user-ilor, angajaților.

La fel ca în cazul unui domeniu addon, resursele de calcul incluse în pachetul de găzduire web sunt împărțite cu domeniile alias, iar dacă limita acestor resurse este atinsă, niciunul dintre domenii nu va mai funcționa, fie că este alias, addon sau domeniu principal. Și din punct de vedere al securității avem aceeași situație: dacă un domeniu alias este compromis, iar atacatorii reușesc să încarce pe server propriul cod (PHP de exemplu), vor avea posibilitatea să scrie și să citească fișierele și bazele de date ale tuturor domeniilor găzduite în acel cont.

Citește aici cum poți adăuga un domeniu alias la contul tău de găzduire.

4. Domeniu redirectat

O redirecționare de domeniu se efectuează din cadrul panoului de control al găzduirii și presupune ca în momentul în care accesăm domeniul redirectat să ajungem pe pagina pe care facem redirectul.  În acest caz, în momentul în care în bara de adresă introducem URL-ul domeniulmeu-redirect.ro acesta se va modifica automat în domeniulmeu.ro și va afișa conținutul acestuia din urmă.

Redirectul este de două tipuri: permanent (cod HTTP 301) și temporar (cod HTTP 302). Setând un redirect permanent indicăm motoarelor de căutare că vechea locație va fi eliminată definitiv și înlocuită cu noua locație. Redirectul temporar specifică faptul că mutarea este doar temporară (făcută de exemplu din cauza unor probleme tehnice) și se va reveni după un timp la domeniul inițial.

Pentru a sintetiza diferențele între tipurile de domenii ce pot fi utilizate în cadrul unui pachet de găzduire, am creat și un tabel comparativ:

Caracteristici
Domeniu principal
Domeniu addon
Domeniu alias
Domeniu redirectat
Ocupă spațiu separat de stocare/resurse Da Da Nu Nu
Structura fișierelor independentă Da Da Nu Nu
Permit creare adrese de email Da Da Da Da
Permit utilizarea IP dedicat Da Nu Nu Nu
Permin instalare certificat SSL Da Da Nu Nu
Permit creare de conturi FTP Da Da Da Nu
Domeniul utilizează log-uri separate Da Da Nu Nu
Domeniul folosește statistici separate Da Da Nu Nu
Pot fi eliminate de utilizator/client Nu Da Da Da

În cazul în care consideri că sunt anumite aspecte sau caracteristici mult mai importante sau utile, nu ezita să le împărtășești cu noi. Lasă-ne un comentariu cu sugestiile sau întrebările tale și putem discuta împreună subiectul.

Pagina anterioară

Domeniu internet .xyz– extensia săptămânii

Pagina următoare

Domeniu internet .tech– extensia săptămânii

 1. Daca sunt mai multe domenii gazduite in acelasi cont de gazduire, iar unul dintre domenii este spart, cum anume poate sa aiba acces la baza de date altui domeniu?

 2. Salut, Mihai!

  Aplicațiile web trebuie să stocheze într-un fișier de configurare date de acces la baza de date: numele bazei de date, utilizator și parola pentru MySQL. De exemplu, în cazul WordPress acestea se stochează in fișierul wp-config.php.

  De obicei, dacă un site este compromis, atacatorii reușesc să încarce pe server un fișier PHP de-al lor. Iar din acest fișier PHP se poate citi conținutul tuturor fișierelor din contul respectiv de găzduire (deci fișierele tutoror site-urilor), inclusiv fișierele de configurare care conțin user și parola MySQL. Atacatorii pot încarca apoi pe server un fișier PHP care face export la baza de date folosind acele date de autentificare.

  Iar dacă două domenii sunt găzduite în două conturi separate, codul PHP dintr-un cont nu poate citi conținutul fisierelor din alt cont de găzduire. Astfel sunt limitate daunele în cazul unui site compromis.

  Adrian Andreiaș – Hosterion

 3. Ion

  Cum vor arata adresele/conturile de mail pentru domenii addon si alias ?

 4. Buna Ion,

  Adresele de email vor avea formatul nume@domeniu.

 5. Arata ca orice casuta de email. Nu e vizibil in adresa de email faptul ca e domeniu alias sau addon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *