Ghid: Web hostingul pe înțelesul tuturor

Web hostingul își are începuturile în anul 1969, când Thomas Merril și Lawrence Roberts creează prima rețea de calculatoare. Aceasta era formată din trei dispozitive, care sunt astăzi considerate primele hosturi din lume. Este vorba despre 3 calculatoare, unul se află la Institutul de cercetare Stanford, unul la Universitatea din California și unul la Universitatea din Utah.

Anul 1991 aduce o schimbare majoră prin eliminarea restricțiilor  comerciale la nivelul internetului. Libertatea utilizatorilor a crescut și a apărut nevoia de găzduire a site-urilor. Din acest punct web hosting-ul s-a dezvoltat continuu până la varianta actuală, când există în lume peste 1 miliard de site-uri. Dezvoltarea masivă a acestei industrii, de la începuturi și până în zilele noastre, o putem vedea privind imaginea de mai jos cu harta mondială a internetului și web hostingului.

Din momentul în care s-au pus bazele web hosting-ului și până acum, condițiie pentru a avea un site funcțional au rămas aceleași :

  1. Un nume de domeniu internet, cum ar fi google.com sau blogulmeu.ro
  2. Un serviciu de găzduirea web
  3. Site-ul propriu zis, adică design, conținut, texte, poze;

1. Domeniul de internet

Numele de domeniu este asociat de cele mai multe ori cu activitatea pe care o desfășurăm în online, însă aceasta nu este o regulă generală. Putem spune că reprezintă legătura între utilizator și fișierele site-ului nostru. În momentul în care utilizatorul introduce în bara de adresă numele domeniului nostru, printr-un proces complex și invizibil va putea vedea conținutul site-ului. Acest subiect este tratat mai complex într-un articol anterior, în care se prezintă și câțiva pași ce credem noi că sunt utili în alegerea unui nume de domeniu cât mai potrivit.

2. Web hosting sau găzduirea web

Găzduirea web este un serviciu oferit de companii specializate și de care ai nevoie pentru a avea un site disponibil non-stop pe internet. Scopul principal al acesteia este de a stoca fișiere și date ce pot fi ulterior accesate prin intermediul internetului din orice colț al lumii. Mai exact, site-ul cu textele, pozele și alte lucruri care țin de el este găzduit pe un calculator. Pentru a vizita site-ul, laptopul tău se conectează și descarcă site-ul de pe calculatorul unde e găzduit, apoi îți afișează conținutul.

Găzduirea se achiziționează sub forma unui pachet de găzduire. Una din caracteristicile definitorii a unui pachet de găzduire este spațiul de stocare întrucât de cele mai multe ori pe baza acestuia se stabilește prețul. Pentru performanțe superioare recomandăm ca spațiul de stocare să fie pe SSD, care este de aproximativ 10 ori mai rapid decât stocarea clasică, SATA (cu discuri rotative magnetice), iar prețurile sunt de asemenea foarte accesibile în acest moment.

Alte caracteristici care pot face diferența între pachetele de găzduire sunt: viteză procesor, memoria fizică, numărul de procese alocate, șamd. O altă diferențiere a pachetelor de găzduire se poate face la nivelul sistemului de operare și anume Linux sau Windows.

3. Conținutul site-ului web

Conținutul este format din ceea ce dorim să prezentăm vizitatorilor noștri și partea de design sau management. Prima parte se referă la ceea ce noi decidem să punem pe site și poate fi vorba despre texte, filmulețe, poze și așa mai departe. Partea de administrare a site-ului are de cele mai multe ori la bază un software care automatizează și simplifică întreg procesul de creare și gestiune al site-ului. Acest sistem poartă numele de CMS (Content Management System) sau sistem de administrare a conținutului.  Cel mai cunoscut și utilizat sistem de acest fel la nivel mondial este WordPress. Notorietatea i se datorează faptului că este ușor de instalat și setat, iar administrarea site-ului se poate face ușor, fară a avea cunoștințe avansate în acest domeniu. După instalarea platformei, utilizatorul are la dispoziție un număr foarte mare de template-uri (sau șabloane de design), numite teme. În funcție de destinația site-ului utilizatorul poate alege dintr-o diversitate de teme create pentru anumite activități ca:

Termeni din web hosting

Vom merge acum în spatele cortinei pentru a vedea cum funcționează un site. Menționam anterior că fișierele unui site sunt găzduite pe un calculator. Acest calculator poartă denumirea de server sau server de hosting, pentru că servește site-uri către browserul vizitatorilor.

Server de web hosting

Un server este un echipament proiectat special să funcționeze non-stop timp de câțiva ani. Practic, serverul de hosting este un computer performant dotat cu componente (procesor, memorie, spațiu de stocare) superioare față de un calculator obișnuit folosit acasă sau la birou. Acest lucru îi permite să stocheze date și să ruleze procese pentru mai mulți utilizatori simultan. Pentru a avea tot timpul condiții optime de funcționare, serverele de hosting sunt instalate și funcționează în locații special amenajate numite data centere sau centre de date.

Data center (centru de date)

Centrul de date este o locație sau un spațiu amenajat pentru a găzdui și a asigura buna funcționare a serverelor. Un data center trebuie să fie dotat întotdeauna cu două sau mai multe conexiuni de internet, electricitate și aer condiționat. În termeni de specialitate, acest lucru se numește redundanță ceea ce înseamnă că în momentul în care apar probleme la rețeaua de internet, electricitate sau aer condiționat ce asigură funcționarea serverelor, există posibilitatea să se facă trecerea, de obicei automat și imediat, pe o altă rețea perfect funcțională și stabilă. Tot aici, pentru buna funcționare a echipamentelor se creează condiții climaterice optime de funcționare. Temperatura optimă din încăperea unde se află echipamentele este de 22°C, în vreme ce umiditatea optimă este cuprinsă între 40%-55%.

Suntem în punctul în care serverul fizic este instalat în centrul de date. Vom încerca acum să vedem din punct de vedere software care sunt procesele și serviciile ce rulează pe un server de hosting.

Server web sau HTTP

Este serviciul de la nivelul serverului de hosting care preia solicitările utilizatorilor și le oferă acestora paginile web cerute. În momentul în care noi, ca utilizatori, introducem un nume de domeniu în bara de adresă a browserului se generază o solicitare către un server web. Acesta va căuta pe serverul de hosting informația de care avem nevoie și ne-o va afișa sub formă unei pagini web. Printre cele mai utilizate servere web amintim Apache, IIS sau nginx.

Server FTP

FTP înseamnă File Transfer Protocol (protocol de transmitere a fișierelor) și, așa cum ne putem da seama din denumire, acesta permite transferul fișierelor dintr-o locație în alta. Transferul se poate realiza cu ajutorul unui “client” FTP (Filezilla, CoreFTP) care este un program prin care facem legătura între computer și serverul unde urmează să urcăm sau de unde urmează să descărcăm fișiere. Această legătură se face securizat, pe baza unui nume de utilizator și a unei parole care corespund contului nostru de găzduire. Utilizăm această funcție cel mai des în momentul în care dorim să urcăm un nou site sau să adăugăm conținut actualizat pe unul deja existent pe server, în contul nostru de găzduire.

Server baze de date

Un server de baze de date permite stocarea și accesarea informațiilor din bazele de date. Bazele de date conțin înregistrări cu diferite informații pe care le folosește un site, cum ar fi conținutul paginilor, date ale utilizatorilor ce se înregistrează pe site sau comenzi, în cazul unui magazin virtual. Printre cele mai utilizate servere de baze de date sunt MariaDBMySQL, PostgreSQLsau Microsoft SQL Server.

Server de mail

Este serviciul prin care se asigură utilizatorilor de pe serverul de hosting comunicarea prin email. Se împarte în două mari categorii:

A. Trimiterea mesajelor de pe calculatorul personal spre server și între serverele de email se face folosind protocolul SMTP;
B. Mesajele de email se primesc pe serverul de hosting și se descarcă pe calculatorul sau telefonul personal de către un client de email folosind protocoalele POP3 și IMAP;

Server DNS

Calculatoarele, fie ele personale sau servere, comunică între ele folosind o adresă IP. Așa arată niște adrese IP versiunea 4: 93.113.174.140, 77.81.240.14. Iar adresele IP versiunea 6, care vor înlocui versiunea anterioară, arată astfel:

  • 2a06:cd40:0000:1230:0000:9820:af28:0001
  • 2001:0db8:0a0b:12f0:0000:0000:0000:0001

Nu sunt chiar ușor de memorat.

De aceea se folosesc numele de domenii internet pentru a ajunge la un site web. Este suficient să știi numele de domenii, cum ar fi hosterion.ro și poți accesa site-ul coresponzător.

Serviciul DNS are rolul de a translata un nume de domeniu internet la o adresă IP.

Sistemul DNS este asemănător cu agenda electronică a telefonului. Dacă vrei să suni o persoană, îi scrii numele pentru a o găsi în agendă și suni. Este suficient să știi numele persoanei pentru a o suna, la fel, este suficient să știi numele de domeniu pentru a accesa site-ul.

Deci ce se întâmplă în spatele cortinei atunci când accesezi un site?

  1. Numele de domeniu internet este rezolvat la adresa IP de către sistemul DNS
  2. Folosind adresa IP, laptopul tău comunică prin internet cu serverul de găzduire web
  3. Serverul de găzduire web îți servește site-ul

Indexarea unui site web de către Google

Vom lua exemplul Google întrucât este cel mai răspândit motor de căutare. După ce site-ul este public pe internet, Googlebot, robotul de căutare Google, îl descoperă urmând link-urile de pe alte site-uri indexate deja. Este deci important să aveți linkuri spre site.  Acest lucru se poate realiza simplu prin publicare de linkuri pe Facebook, Twitter și alte rețele, pe diverse directoare web sau să rugați prietenii care au deja site-uri mai vechi să adauge un link spre noul vostru site.

Sperăm că am făcut un pic de lumină în domeniul web hostingului. Lasă-ne un comentariu despre un subiect întâlnit de tine în domeniul web hosting-ului care ți-a dat sau încă îți dă „bătăi de cap” și îl discutăm împreună.

Pagina anterioară

Domeniu internet .agency – extensia săptămânii

Pagina următoare

Domeniu internet .review – extensia săptămânii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *