Actualizare: G Suite se numește acum Google Workspace și include noi facilități.

Serviciile de email și colaborare Google G Suite pot fi folosite în cadrul unui contract pe o perioadă mai lungă sau cu plata lunară pe baza numărului de utilizatori folosiți și fără vreo obligație contractuală pe termen lung. Analizăm în acest articol avantajele și dezavantajele fiecărei dintre cele două variante.

Hosterion - partener Google G Suite

Plan flexibil

În cadrul planului (abonamentului) flexibil vei face plata pe baza numărului de utilizatori activi în fiecare zi a unei luni calendaristice. Să luăm de exemplu o companie care folosește pachetul G Suite Business și care a avut următorul număr de utilizatori în luna noiembrie 2018:

  • în perioada 1 – 7 noiembrie: 3 utilizatori G Suite Business
  • în perioada 8 – 20 noiembrie: 4 utilizatori G Suite Business
  • în perioada 21 – 30 noiembrie: 3 utilizatori G Suite Business

Să calculăm costul total pentru această companie pentru serviciile Google G Suite Business în luna noiembrie 2018.

Pachetul G Suite Business este 8 € / lună / utilizator. Luna noiembrie are 30 de zile, prin urmare costul per zi per utilizator Business este 8 € / 30 zile = 0,27 €.

Avem atunci următoarele costuri defalcate pe perioade:

  • 1 – 7 noiembrie: 3 utilizatori. 7 zile x 3 utilizatori x 0,27 € = 5,67 €
  • 8 – 20 noiembrie: 4 utilizatori. 14 zile x 4 utilizatori x 0,27 € = 15,12 €
  • 21 – 30 noiembrie: 3 utilizatori. 10 zile x 3 utilizatori x 0,27 € = 8,10 €

Cost total: 28.89 €

Avantajul abonamentului flexibil este că numărul de utilizatori poate să scadă oricând și inclusiv să renunți la serviciul Google G Suite cu totul în orice moment.

Contract G Suite anual

G Suite Basic costă 4 € / lună / utilizator și 40 € / an / utilizator, deci este cu 17% mai ieftin la abonament anual. G Suite Business și Enterprise nu sunt mai ieftine dacă sunt plătite anual, dar de multe ori sunt disponibile oferte speciale de upgrade cum ar fi de exemplu upgrade de la Basic la Business: plăteși 12 luni si primești 18. Contactează-ne pentru afla ofertele disponibile în momentul în care citești acest articol.

Dezavantajul contractelor pe termen lung (de obicei 12, 18 sau 24 de luni) este că nu poți scădea numarul de utilizatori, ci doar crește. Dacă de exemplu compania ta a avut 50 de utilizatori în luna august, apoi 60 în luna septembrie, iar în luna noiembrie scade numărul de angajați la 55, atunci vei plăti în continuare 60 de utilizatori chiar dacă sunt folosiți efectiv doar 55 de utilizatori.

Trebuie luat în considerare că de multe ori o potențială mică scădere temporară a numărului de angajați nu face mai avantajos planul flexibil. Dacă scăderea numărului de angajați este mică, de exemplu de 10% sau chiar mai mare dacă este temporară, atunci poate fi în continuare mai avantajos un abonament pe termen lung.

Cum să alegi varianta potrivită de abonament Google G Suite?

Abonamentul flexibil este potrivit pentru companiile care au variații foarte mari de personal (cu mai mult de 10-20%) sau care sunt sezoniere, adică există luni în care activitatea se închide complet sau aproape complet.

Mai trebuie să știi că plata serviciului G Suite se face per utilizator, adică per individ, nu per căsuță de email. O persoană are propria căsuță de email cu propriul spațiu de stocare pentru email și documente și propria parolă. O adresă de email care doar primește și trimite mesajele mai departe către căsuțele de email ale angajaților, cum ar fi office@domeniulmeu.ro, este gratuită. Acestea se mai numesc adrese de email alias sau forwarder și puteți avea gratuit oricâte astfel de căsuțe de email. Aceste adrese de email pot fi asociate unui grup unde vor fi stocate mesajele email și vor fi în continuare gratuite, iar spațiul consumat se calculeaza din spațiul disponibil al proprietarului grupului, adică al utilizatorului care a creat grupul.

*

Google Cloud Partner

Hosterion este partener Google și oferă soluția G Suite la același preț ca Google, iar tu beneficiezi în plus, fără costuri suplimentare, de:

  • migrarea gratuită a mesajelor email de la soluția actuală la G Suite
  • configurarea corectă a emailului pentru a asigura o rată maximă de livrare în Inbox (SPF, DKIM, DMARK)
  • asistență tehnică non-stop în limba română prin telefon sau email
  • 30 de zile de test gratuit și fără obligații pentru domeniile pe care nu a mai fost folosit Google G Suite

Folosești deja Google G Suite? Transferă contul tău la noi pentru a primi beneficiile de mai sus.