Găzduire web cu IPv6

Începând de astăzi toate pachetele noastre de găzduire web, găzduire Magento și găzduire premium din România includ o adresă IPv6 dedicată, fără costuri suplimentare. În săptămânile următoare IPv6 va fi diponibil în pachetele de web hosting de pe serverele din strâinătate, în pachetele de VPS managed, precum si în pachetele IntoVPS de VPS unmanaged.

Ce este IPv6?

Dispozitivele conectate la internet, cum ar fi calculatoare personale, telefoanele, tabletele sau serverele care găzduiesc website-uri, comunică între ele folosind adrese IP (IP este prescurtarea pentru Internet Protocol). De exemplu, adresa IP a site-ului hosterion.ro este 93.113.174.140. Aceasta este de fapt o adresa IP versiunea 4, versiune apărută în anii ’70, înainte de apariția internetului. Nu este de mirare că acestă versiune și-a atins limitele și a fost necesară dezvoltarea unei noi versiuni care să includă suficiente numere (adrese IP) pentru a face față multitudinii de dispozitive conectate la internet.

Definirea standardului de comunicare IP versiunea 6 s-a făcut încă de la sfârșitul anilor ’90, dar trecerea la IPv6 se face foarte lent. Motivele principale fiind costurile suplimentare cu echipamentele de rețea, lipsa cunoștințelor inginerilor de rețea si a inginerilor de sistem și faptul că IPv4 încă funcționează.

Iată un exemplu de adresă IPv6: 2001:0cb8:0000:0012:0000:2a2e:0242:2321. Acesta este formată din 8 grupuri de numere separate prin caracterul două puncte (:). Cifrele sunt in hexazecimal (adică de la 0 la 9, urmate de A, B, C, D, E, F).

Facând abstracție de unele adrese rezervate, există 232 adrese IPv4, adică aproximtiv 4 miliarde, în timp ce numărul adreselor IPv6 disponibile este de 2128, adică 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adrese IPv6. Suficiente pentru a satisface nevoile internetulului o lungă perioadă.

Rata de adopție a IPv6 este astăzi de 22%, adică doar 22% din utilizatori de internet din toată lumea se conectează la site-uri folosind IPv6.

Rata de adopție este mai mică printre utilizatorii de internet din România, de doar 10%.

Sursă: statistică Google

Cu toate că adopția IPv6 este încă mică, acesta esta fără îndoială viitorul internetului și de aceea ne-am hotărât să îl implementăm în palete noastră de servicii.

IPv4 va continua să funcționeze în paralel cu IPv6 până când vasta majoritate a dispozitivelor conectate la internet vor folosi IPv6. Vor trece mai mulți ani până se va ajunge acolo.

Ce facilități aduce IPv6 și care sunt beneficiile pentru conturile de găzduire web?

 1. IPv6 rezovă penuria adreselor IP. Adresele IPv4 sunt din ce în ce mai greu de procurat și astfel prețul lor e mai ridicat și e de așteptat să crească în continuare. De asemena administrarea rețelelor furnizorilor de internet se simplifică tot din acest motiv. Iar conturile noastre de găduire includ o adresă IPv6 dedicată fără costuri suplimentare.
 2. Încărcare mai rapidă a website-urilor. Nu vor fi creșteri dramatice în viteza de încărcare a website-urilor, dar fiecare îmbunătățire contează. Acestă îmbunătățire se realizeaza printr-o routare mai eficientă a pachetelor și prin pachete de dimensiuni mai mari (Jumbograms).
 3. Website-ul tău este pregătit pentru viitor.
 4. Multicasting implementat direct în protocolul IPv6. Multicasting este folosit pentru transmiterea de stream-uri audio sau video simultan către mai mulți destinatari.
 5. Securitate îmbunătățită. IPv6 incorporeaza protocolul IPsec prin care se criptează datele transmise pentru a nu putea fi interceptate și citite.
 6. Dispozitivele cu IPv6 se pot configura singure automat când sunt conectate la rețea (folosind Neighbor Discovery Protocol).

Dacă nu ești deja clientul nostru poți comanda acum un cont de găzduire web și vei beneficia de adresă IPv6 gratuită, certificat SSL gratuit și multe alte facilități. Mutarea website-ului tău o planificăm, testăm și executăm noi cu grijă, astfel încât funcționarea website-ului nu va fi întreruptă absolut deloc.

 

Pagina anterioară

Domeniu internet .fun – extensia săptămânii

Pagina următoare

Domeniu internet .green – extensia săptămânii

 1. Adrian Murzac

  Cum vor fi repartizate adresele dpdv al blocurilor?

  Context: cu ceva timp in urma am dat peste o propunere sa trecem de la C-block (util pentru ipv4) la „ISP Block” pentru /32 block si „Customer Block” pentru /64 blocks.

 2. Salut Adrian,

  Pe shared hosting este un /64 pe fiecare server din care se alocate ip-uri consecutive la fiecare cont de gazduire in parte.

  Aceasta e mai mult o limitare a WHM/Cpanel pt ca se definesc Ipv6 ranges si nu aloca la fiecare cont un range separat ci da ip-uri consecutive din range-ul definit. Ar fi fost frumos ca dintr-un /56 sa inceapa sa imparta /64 diferite per account.

  Cat despre alocarea la servere virtuale , o sa implemetam ca fiecare device sa aiba /64 unic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *