Exact ca la orice alt serviciu de care ai nevoie, alegerea unui furnizor de găzduire web poate fi dificilă atunci când ai multe opțiuni.

La o simplă căutare pe Google pentru ”găzduire web bună” sau ”găzduire web ieftină”, o să găsești zeci de oferte care ți se vor părea foarte bune.

Pentru a putea filtra aceste oferte și pentru a putea alege un serviciu de găzduire website potrivit pentru tine, este necesar să ai un set de întrebări pe care să le adresezi furnizorului serviciului.

Aceste întrebări și răspunsurile la ele te vor ajuta să alegi pachetul de găzduire optim pentru website-ul tău.

Haide să vedem care sunt cele mai importante 7 întrebări care trebuie adresate celor ce oferă servicii de găzduire web.

1. Ce uptime oferă la pachetul de găzduire ?

Cum spuneam și în articolul Cum alegi cel mai bun serviciu de găzduire web, uptime-ul este esențial pentru un serviciu de găzduire.

Uptime înseamnă timpul total de funcționare a serverului unde este găzduit site-ul tău, raportat la o anumită perioadă de timp.

Acesta trebuie să tindă spre 99,9% la un serviciu de găzduire bun. Spre exemplu, Hosterion garantează 99,9% uptime.

Dacă uptime-ul garantat este sub 99% atunci îndreaptă-te spre un alt furnizor, fiindcă este o valoare inacceptabilă pentru standardele actuale.

Ca să nu fii păcălit cu privire la acest procent, poți oricând să monitorizezi performanțele serverului cu ajutorul instrumentelor oferite de serviciul de găzduire sau folosind site-ul UpTimeRobot.com.

2. Ce servicii oferă pentru securitatea website-urilor tale?

Securitatea este un factor important pentru tine. Dacă furnizorul de găzduire web nu are instrumente de protecție și backup eficiente, ai putea pierde date și chiar întregul website.

Întreabă furnizorul cum te protejează împotriva hacker-ilor, împotriva malware și atacurilor de tip Ddos.

Dacă oferă serviciu de backup, întreabă cât de des se face backup datelor de pe server și cât timp sunt păstrate aceste backup-uri.

Trebuie să știi precis cât de rapid îți poți recupera datele în cazul unui incident sau erori pentru a nu pierde timp și costuri suplimentare care pot apărea atunci când pierzi conținutul unui website.

3. Serverele și serviciile de găzduire oferite sunt la ultimele standarde din domeniu?

Este important să alegi un serviciu de găzduire care folosește servere performante și întotdeauna folosește ultimele versiuni de software și sisteme de operare pentru pachetele oferite.

Verifică dacă oferă servicii de găzduire pe IPv6 și dacă au inclus DNS Anycast pentru protecția website-ului și o viteză de încărcare mult mai bună. La Hosterion ai DNS anycast inclus la toate pachetele de găzduire web.

Întreabă dacă serviciul de găzduire permite folosirea ultimelor versiuni de PHP dar și a celor mai vechi dacă website-ul tău nu suportă PHP 7 de exemplu. Site-urile care folosesc WordPress rulează PHP, site-urile care folosesc Prestashop rulează pe PHP și la fel multe alte scripturi.

Ultima versiune de PHP reduce consumul de memorie oferit iar site-ul tău se va încărca mai rapid pentru vizitatori. În plus, este mult mai sigură și mai stabilă decât versiunile anterioare.

Obligatoriu la serviciile de găzduire shared este să se folosească SSD-uri în loc de HDD. Acestea cresc considerabil performanța la scriere și citire de pe disc cu mult mai mare față de clasicele HDD-uri, îmbunătățind astfel performantele website-ului tău.

4. Cât de rapid oferă suport și dacă suportul este disponibil permanent?

Nu o să încerc să enumăr problemele care pot apărea la un serviciu de găzduire, dar te asigur că acestea sunt destul de variate și multe necesită o intervenție rapidă și o abordare foarte profesională.

Întreabă-ți furnizorul de găzduire web dacă are suport permanent pentru probleme tehnice și dacă suportul este oferit în toate formele sale- telefonic, chat live și email.

Dacă răspunsul nu te convinge complet, poți verifica pe pagina de Facebook a  furnizorului ce părere au despre suport cei ce au folosit serviciile de găzduire web. Ori, poți afla informații suplimentare despre suport căutând pe Google.

5. SSL este oferit gratuit la toate pachetele de găzduire web?

Ce este SSL de fapt?

Certificatele SSL de securitate sunt protocoale criptografice ce au rolul de a securiza schimbul de informații pe internet. Certificatul SSL criptează datele trimise către server și  astfel garantează că informațiile trimise către un website nu vor fi furate sau modificate.

Obligatoriu la magazinele online, certificatul SSL este recomandat și celorlalte tipuri de website-uri, de la bloguri și până la forum-uri. Chiar browser-ul Chrome afișează avertismente pentru website-urile care nu au SSL instalat.

Recunoști ușor site-urile cu SSL pentru că au un lăcățel închis afișat în bara browser-ului și folosesc ”https” în loc de ”http”.

Întreabă compania ce oferă găzduire web dacă oferă certificate SSL gratuite la pachetul pe care vrei să îl achiziționezi.

Eviți astfel costurile suplimentare cu achiziția unui certificat SSL care se plătește anual pe bază de abonament.

6. Câți clienți folosesc același server shared?

Cele mai ieftine pachete de găzduire web sunt cele de tip shared și de aceea sunt preferate la început de mulți clienți.

Deși pachetele de găzduire shared sunt ieftine, acestea sunt și limitate ca și performanțe pentru că resursele server-ului sunt împărțite între mai mulți clienți.

Chiar dacă pachetele de găzduire shared promovează ” resurse nelimitate”, realitatea stă altfel. Cu cât mai mulți clienți sunt găzduiți împreună cu tine pe același server, cu atât vei avea mai puține resurse pentru website-ul tău.

Desigur că furnizorul monitorizează și penalizează website-urile care trag prea multe resurse, dar este bine să știi de la început cu câți clienți împarți resursele. Pune această întrebare furnizorului de găzduire web.

7. Oferă posibilitatea de upgrade/ downgrade și cât de ușor este să faci asta?

Chiar dacă la început ai un website mic, acesta poate crește și atunci ai nevoie să folosești un pachet găzduire web mai rapid și mai bun.

Este important ca furnizorul să ofere posibilitatea de upgrade la un serviciu de găzduire mai bun și dacă poate face asta gratuit.

La fel, poate ai ales un serviciu de găzduire care costă prea mult și ți-ai dat seama că nu ai nevoie de resursele oferite de acel pachet.

Întreabă  dacă poți renunța la pachetul de găzduire achiziționat inițial și să folosești un altul mai ieftin și cu mai puține resurse. Este bine să alegi o firmă care să fie foarte flexibilă când vine vorba de astfel de modificări.

Concluzie

Deși lista poate fi extinsă, întrebările de mai sus te pot ajuta să alegi cel mai bun serviciu de găzduire web pentru website-urile tale. Ofertele sunt multe, companiile care oferă găzduire web sunt la fel de multe iar prețurile variază de la un furnizor la altul.

Înainte să îți facă cu ochiul cel mai mic preț, verifica calitatea companiei punând întrebările de mai sus dar citind și părerilor utilizatorilor de pe rețele sociale.

Este un domeniu unde ieftin nu înseamnă întotdeauna bun și de aceea trebuie să pui accent pe calitatea serviciilor de găzduire și pe cât de actuale sunt tehnologiile oferite.