ACTUALIZARE, 27 mai 2021: Upgrade-ul infrastructurii de rețea din București s-a încheiat cu succes. Serviciul de găzduire a fost indisponibil pentru maximum 49 de minute, iar în cazul unor clienți a durat doar câteva minute.

*

În ultimele luni am fost în pregătire și în teste cu noi echipamente de rețea și o nouă arhitectură de rețea care aduce un nivel ridicat de redundanță, o capacitate sporită de trafic de date și o protecție suplimentară la atacuri informatice. Urmează să înlocuim echipamentele de rețea din centrul de date din București cu unele moderne.

Conectare echipamente cu fibră optică
Credit imagine: https://www.pexels.com/@brett-sayles

Beneficiile noii arhitecturi de rețea, care va fi live după 26 mai 2021, includ:

  • Redundanță la toate nivelurile. În eventualitatea defectării oricărui echipament de rețea, site-urile vor fi în continuare conectate și disponibile fără întrerupere. Aceasta ne va permite și să facem viitoarele reconfigurări fără întreruperea disponibilității serviciilor de hosting. Routerele principale de acces la internet sunt plasate în data room-uri diferite, având tot lanțul de redundanță la alimentarea cu energie electrică independent: sisteme UPS independente, generatoare Diesel de energie electrică diferite.
  • Capacitate mai mare de transfer date. Serverele vor fi conectate în rețeaua locală la porturi de date 10G + 10G în sistem activ-activ, permițând astfel un transfer de date de 20 Gbs. Iar noile routere principale pregătesc terenul pentru dezvoltarea și diversificarea conectării la internet.
  • Protecție sporită la atacuri informatice. Se realizează printr-o capacitate mai mare de transfer de date în întreaga rețea, printr-un număr mai mare de pachete pe secundă și prin alte servicii de protecție.

Fereastra de mentenanță

Pentru a conecta toate serverele la noile echipamente de rețea va exista o întrerupere a funcționării serviciilor Hosterion din centrul de date din București.

26 mai 2021 23:50 – 03:50 ora României: toate serverele Hosterion din București vor fi deconectate de la internet și apoi conectate la noile echipamente de rețea

Pentru a vedea ora pe un alt fus orar accesați: http://bit.ly/buc-maintenance

Ne așteptăm ca întreruperea serviciului de hosting să dureze mult mai puțin, dar am planificat 4 ore pentru a avea timp suficient pentru a rezolva orice situație tehnică care poate să apară.

Mai mulți angajați Hosterion se vor afla în centrul de date din București pentru a efectua această modificare, iar obiectivul lor este o trecere cât mai lină și un downtime cât mai mic.

Celelalte centre de date în care Hosterion oferă servicii nu sunt afectate: Cluj-Napoca, Amsterdam, Londra, Dallas, Fremont.

Măsuri suplimentare

Testele tehnice au fost deja finalizate cu succes. Pentru a avea un downtime cât mai mic, vom efectua toate pregătirile posibile înainte de întreruperea efectivă a conexiunii.

Serverele vor fi alimentate cu energie electrică pe toată perioada reconfigurării și nu vor fi oprite sau restartate, astfel reducem durata ferestrei de mentenanță și numărul de posibile incidente.

Vom notifica prin email toți clienții cu servicii de hosting după cum urmează: cu o lună înainte, cu o săptămână înainte, respectiv în ziua operațiunii, 26 mai 2021.

Pentru că ne așteptăm la un flux mai mare de apeluri telefonice și de tickete de suport, vom suplimenta personalul de suport tehnic pe durata mentenanței.

Detalii tehnice

Pentru pasionații de rețele de date includem aici mai multe informații despre noua arhitectură. Vom înlocui, practic, toate echipamentele de rețea, incluzând switch-uri ToR (Top of the Rack) și routerele principale care asigură conectarea la internet. Vom folosi în continuare echipamente Cisco, ca și până acum, dar introducem o generație mai nouă.

Noua arhitectură este puțin întâlnită la furnizorii de web hosting din România și constă în spine-leaf cu tehnologii precum VXLAN, BGP și EVPN . Cum spuneam mai sus, noua arhitectură va fi rezilientă la defectarea oricărui echipament de rețea, fără să afecteze funcționarea serviciilor, iar balansarea se va face prin ECMP.

Un detaliu interesant al acestei arhitecturii este că și comunicarea internă, în LAN, între servere și echipamente de rețea funcționează tot prin routere BGP, nu doar conectarea la internet, unde protocolul BGP este deja consacrat.

English version: https://hosterion.com/blog/bucharest-network-upgrade-maintenance-on-may-26-2021-2150-utc