Dacă ai ajuns să citești acest articol înseamnă că ești la pasul în care dorești să creezi primul tău website.

Chiar dacă ești începător sau ai deja informații de bază, în rândurile de mai jos ai un tutorial complet care îți va permite ca într-un timp scurt să ai un website live pe internet.

Și asta într-un timp record dacă urmezi cu atenție pașii din acest articol. Hai să începem.

Mică introducere în WordPress

WordPress este un CMS ( content management system) folosit de milioane de website-uri din toată lumea.

Practic, WordPress este o unealtă gratuită scrisă în limbaj PHP care îți permite să construiești și să personalizezi website-uri.

A ajuns cea mai populară platformă pentru că este foarte ușor de folosit chiar și de cei mai puțini experimentați dar și îndeajuns de puternică ca să poată fi personalizată pentru a crea de la bloguri personale și până la magazine online.

Ca să sintetizez, WordPress conține fișierele rulate de website-ul pe care vrei să îl construiești și poate fi personalizat ca interfață, setări și aspect după gustul și nevoile tale.

Deși există mai multe CMS-uri, WordPress este cu siguranță cea mai bună alegere atunci când vorbim de primul tău website.

Acum să trecem la crearea website-ului. Pentru a lansa website-ul în cel mai scurt timp, trebuie să urmezi doar 3 pași :

  • Cumperi un domeniu internet potrivit
  • Achiziționezi un serviciu de găzduire bun pentru website-ul tău
  • Instalezi WordPress folosind instrumentele puse la dispoziție de serviciul de găzduire

Vrei sa inregistrezi un domeniu .gallery?

Mergi la înregistrare .gallery pentru a beneficia de mai multe detalii. De asemenea, poti vedea lista completa de domenii.

Pasul 1: Cumpără un domeniu internet

Bineînțeles că ai nevoie de un domeniu internet pentru website-ul tău.

Acest domeniu este de fapt adresa pe care o văd vizitatorii website-ului tău în adresa browserului.

Domeniile internet folosesc o denumire personalizată aleasă de cel ce creează website-ul urmată de extensia dorită.

Extensiile domeniului de internet sunt acele combinații de litere care completează adresa unui website și se aleg în funcție de tipul website-lui, țara vizitatorilor și alți factori.

De exemplu, noi folosim denumirea Hosterion.ro ( domeniul internet ”.ro”)  pentru că serviciile noastre se adresează utilizatorilor din România.

Pentru România ai să alegi un domeniu .ro dar în cazul în care nu găsești liber numele dorit poți să alegi alte extensii populare ca  ”.com”, ”.net” și multe altele.

Dacă te-ai gândit deja la ce nume să aibă website-ul tău e momentul să cumperi domeniul dorit.

Fiecare domeniu internet se închiriază anual iar pentru primul an ai un preț promoțional la majoritatea furnizorilor de astfel de servicii.

Verifică chiar acum dacă domeniul internet dorit este disponibil. Poți cumpăra domeniul internet și după alegerea pachetului de găzduire web despre care vorbim la pasul 2.

Pasul 2: Alege un pachet de găzduire bun pentru website-ul tău

Un website conține o colecție de fișiere care sunt stocate pe un server. Când accesezi un website, accesezi de fapt fișierele de pe acel server, fișiere ce sunt rulate într-un browser de internet.

Firmele ce oferă servicii găzduire web dețin servere pe care tu stochezi website-ul tău,sau mai exact fișierele pe care le conține, de la paltforma CMS WordPress și până la articolele scrise de tine.

În funcție de parametrii server-ului, website-ul tău se încarcă mai rapid sau mai greu, și de aceea trebuie să alegi pachetul de găzduire optim pentru proiectul tău.

Am scris recent un ghid complet despre cum alegi un serviciu de găzduire web.

Am explicat de ce este important să alegi un pachet potrivit tipului de website pe care vrei să îl lansezi.

Ca să sintetizez, trebuie să folosești un serviciu de găzduire web ce îți oferă viteză, siguranță și suport non-stop. Sunt cele 3 mari condiții pe care să nu le ignori niciodată.

Pentru un website aflat la început de drum dar care să se încarce rapid chiar și dacă este accesat de mai mulți utilizatori, îți recomand să alegi pachetul găzduire Standard. Are un preț lunar de doar 5 euro pe lună, spațiu de stocare suficient și poți adăuga până la 15 website-uri dacă îți vin idei și pentru alte proiecte. În plus, ai backup zilnic, suport 24/7 și DNS Anycast inclus.

Intră pe hosterion.ro, dă click pe Găzduire Standard și alege ”Am domeniul meu” dacă ai achiziționat deja un domeniu internet.

Dacă nu ai cumpărat încă domeniul internet, alege  opțiunea ”Înregistrează un domeniu nou” și extensia dorită. Adresa website-ului tău va fi ”www.numele_ales_de_tine.ro” .

Acum deții un domeniu internet doar al tău, dar care nu conține nimic. Dacă încerci să îl accesezi, nu o să vezi decât o pagină goală sau cu ceva informații inutile. Pentru a avea un website funcțional trecem la ultimul pas- instalarea WordPress,

Pasul 3: Instalează WordPress

După ce ai cumpărat pachetul de găzduire web și domeniul internet, din contul tău poți să accesezi panoul de control și să instalezi WordPress pe website-ul tău.

Pentru a accesa serviciul tău de găzduire sunt folosite diferite soluții de administrare care au și o interfață de control pe care tu o poți accesa folosind datele de acces din contul tău.

Soluția de administrare folosită cel mai des este cPanel de unde poți monitoriza parametrii serviciului de găzduire, poți face backup website-ului, poți instala WordPress pe website-urile tale și multe altele.

cPanel este un instrument de administrare ce oferă o interfață destul de simplă de unde tu poți face modificările dorite rapid.

Să trecem la instalarea WordPress pe noul tău website.

Intră în cPanel iar de acolo alege WordPress Installer.

Introdu domeniul unde vrei să instalezi WordPress, setează un nume de administrator și o parolă puternică și apasă Install.

În mai puțin de un minut pe website-ul tău va fi instalat WordPress și site-ul tău va putea fi accesat de către oricine.

Desigur, tu vei avea o interfață specială de administrare care poate fi accesată doar de tine la adresa site.ro/wp-admin.

Este important să folosești o parolă puternică pentru a proteja website-ul de atacurile hacker-ilor. Pentru o protecție mai bună îți recomand să citești și cum îți securizezi website-ul WordPress.

Felicitări, tocmai ce ai lansat primul tău website.

Acum poți să te loghezi în platforma de administrare a website-ului și să începi să adaugi conținut dar și să personalizezi aspectul site-ului.

Îți recomandăm și să instalezi și câteva din cele mai bune pluginuri pentru WordPress, iar ulterior să îți alegi și o temă potrivită website-ului tău. Succes!